'Risico op MERS in Mekka door hadj'

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maant de miljoenen moslims die ook dit jaar weer naar Mekka trekken, met name tijdens de hadj, goed op hun hygiëne te letten om verspreiding van het MERS-virus te voorkomen. MERS heeft al aan 287 mensen het leven gekost, veelal in Saudi-Arabië, en de grote groepen mensen die in Mekka samenkomen vormen volgens de WHO een risico.

De WHO raadt bezoekers aan Mekka aan geregeld hun handen te wassen en uit de buurt te blijven van hoestende mensen.

Miljoenen moslims trekken ieder jaar naar Mekka, maar de grootste drukte in het bedevaartsoord komt tijdens de hadj. Volgens de islamitische leer moet elke moslim die er fysiek toe in staat is deze bedevaart ten minste een keer in zijn of haar leven afleggen. De hadj begint dit jaar in oktober.

MERS, dat verwant is aan SARS, komt vooral in het Midden-Oosten voor. Er zijn ook in een aantal andere landen besmettingen vastgesteld, maar die mensen liepen de ziekte allemaal op in Saudi-Arabië of een van de omringende landen.

Deskundigen gaan er vooralsnog vanuit dat het virus zich verspreid door contact met kamelen. Ook mensen kunnen het virus waarschijnlijk aan elkaar overdragen, door het uitwisselen van lichaamssappen.