Fonds doneert ton voor dinoskelet Naturalis

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft honderdduizend euro aan Naturalis geschonken voor de aanschaf van de skeletten van een tyrannosaurus rex en vier triceratops. Het natuurhistorisch museum hoopt het skelet dat medewerkers van het museum in de Verenigde Staten hebben opgegraven naar Leiden te halen. Het museum zou daarmee het enige museum buiten de Verenigde Staten zijn met zo'n dinosaurusskelet.

Naturalis probeert met onder meer de actie Tientje voor T-rex vijf miljoen euro bij elkaar te sprokkelen om de botten naar Nederland te halen. De kosten zitten in de vraagprijs van de Amerikaanse boer op wiens land het skelet werd gevonden, maar ook in het prepareren en het vervoer naar Nederland. Tot nu toe is tussen de drie en 3,5 miljoen euro opgehaald, laat een woordvoerder desgevraagd weten.

Het skelet werd vorig jaar augustus opgegraven door een team van Naturalis in de Amerikaanse staat Montana, na een tip van een Nederlander. Het enorme beest moet het topstuk worden van het vernieuwde familiemuseum dat in 2017 zijn deuren opent. Het museum hoopt de vijf miljoen voor het einde van het jaar binnen te hebben.