[1/2 finale] Uitslag Nederland - Argentinië

Nederland heeft zich niet weten te plaatsen voor de finale van het wereldkampioenschap voetbal. Na een 120 minuten durend schaakspel tegen Argentinië werd in de strafschoppenserie met 4-2 verloren. Hierdoor gaat op het WK de finale tussen Duitsland en Argentinië, terwijl Nederland in de strijd om plaats drie tegen Brazilië moet.

Nederland en Argentinië begonnen afwachtend aan hun halve finale. Aan Nederlandse zijde was Nigel de Jong er weer bij, terwijl bij de Argentijnen Perez de vervanger van de geblesseerde Di Maria was. Na de eerste tien minuten namen de Argentijnen het heft langzaam maar zeker in handen. Toch resulteerde dit veldoverwicht niet in grote kansen.

De eerste doelpoging was na dertien minuten van Nederland toen Sneijder een Argentijnse pass onderschepte en meteen uithaalde. Zijn inzet miste het doel ruim. De Argentijnen waren gevaarlijker, maar Cillessen kon een vrije trap van Messi eenvoudig pakken, terwijl even later Garay overkopte. De Argentijnen gingen door en waren vooral over de rechterkant gevaarlijk. Nederland stond verdedigend echter prima, waardoor er geen verder gevaar ontstond. Aanvallend was Oranje niet bij machte een vuist te maken, waardoor het bij rust nog 0-0 was.

In de rust bleef Martins Indi met een heupblessure achter in de kleedkamer, Janmaat was zijn vervanger, waardoor Kuijt naar links verhuisde. Het eerste gevaar was na de pauze van Nederland, maar een vrije trap van Sneijder ging ruim over. Het spel bleef behoudend met weinig kansen voor beide doelen omdat de verdedigingen goed stonden opgesteld. Van Gaal bracht na een uur spelen Clasie voor De Jong om zo te proberen het middenveld meer in handen te krijgen en de toevoer naar Van Persie en Robben op gang te helpen.

Toch bleef ook Argentinië zeer gevaarlijk, want Higuain gleed de bal een kwartier voor tijd in het zijnet. Ook Rojo probeerde het eens van afstand, maar dat was een makkelijke bal voor Cillessen. Pas in blessuretijd kreeg Robben zijn eerste kans, maar Mascherano wist er nog net een hoekschop van te maken. Hierdoor was net als tegen Costa Rica een verlenging noodzakelijk.

In de verlenging werd Nederland gevaarlijker en gevaarlijker. Tot grote mogelijkheden kwam het echter nauwelijks voor Oranje, omdat Argentinië wederom strak vanuit de organisatie bleef spelen. Zo vuurde Robben een schot af op Romero, maar de doelman had geen enkele moeite met de poging. Aan de andere kant had Palacio een goede voorzet, maar geen Argentijn kon tegen de bal aan lopen.

In de tweede helft van de verlenging gebeurde op het gestrekt gaan van Zabaleta na weinig. De rechtsback van de Argentijnen kwam tegen het schouder van Kuijt aan en moest behandeld worden. Hij kon verder. De Vrij had nog een schot op doel en Palacio had nog een zeer goede kopkans, maar Cillessen stond goed opgesteld. Ook op een inzet van Maxi Rodríguez na een voorzet van Messi had hij het antwoord paraat. Ook Kuijt had nog een mogelijkheid, maar zijn schot werd gekraakt, zodat het net als zaterdag strafschoppen werden.

Nederland begon de serie, maar Vlaar schoot zwak en werd gestopt door Romero. Het was daarna de beurt aan Messi die Argentinië op voorsprong zette. Romero stopte ook de inzet van Sneijder, waardoor Argentinië op rozen zat, zeker omdat Agüero de 3-1 maakte. Kuijt hield Nederland in de race, maar omdat Maxi Rodríguez scoorde ging Argentinië naar de finale en restte voor Nederland niet meer dan zaterdag de troostfinale tegen Brazilië.