Vestia-debacle kostte Den Haag tientallen miljoenen

Het debacle met woningcorporatie Vestia heeft de gemeente Den Haag 'vele tientallen miljoenen' gekost. Dat zei voormalig wethouder Marnix Norder (PvdA) woensdag tijdens zijn verhoor door de parlementaire enquêtecommissie.

Uit een groot deel van de 34 projecten op 24 locaties van Vestia in Den Haag werd vrijwel direct de stekker getrokken. Bij elkaar ging het om een bedrag van tussen de honderd en tweehonderd miljoen aan investeringsvoornemens die van de ene op de andere dag werden gestaakt als gevolg van de problemen bij Vestia, dat voor twee miljard het schip in ging door geknoei met derivaten.

Voor de gemeente was het 'onacceptabel' dat deze projecten ook echt werden stopgezet. Als voorbeeld noemde hij het opknappen van een Vogelaarwijk in het zuidwesten van Den Haag. Zo'n wijk laat je 'niet in de prut' zitten door het 'idiote management' bij Vestia, zei Norder. De herstructurering is uiteindelijk doorgegaan, maar wel dankzij een bijdrage van tachtig miljoen van de gemeente.

Ook voor de andere stilgevallen projecten is Den Haag op zoek gegaan naar een oplossing. Dat is in de meeste gevallen gelukt, zei Norder. Maar dat zat wel een prijskaartje aan: de uiteindelijke economische schade voor Den Haag schatte hij op ruim honderd miljoen euro.

Norder uitte tijdens zijn verhoor verder kritiek op de deal die Vestia onder druk van voormalig minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) uiteindelijk heeft gesloten met de banken. Volgens Norder had het bedrag van twee miljard veel lager uit kunnen vallen als de onderhandelingen waren gevoerd door het ministerie van Financiën.

Volgens de oud-wethouder heeft Financiën veel meer kennis in huis en hadden de banken veel beter onder druk kunnen worden gezet. Ook had Financiën een deel van de derivaten kunnen laten 'weglopen' in de rijksbegroting, denkt Norder. Hierdoor zou het uiteindelijke bedrag lager zijn uitgevallen. De twee miljard was in elk geval 'te vermijden'. Nu was het voor de banken 'relatief makkelijk onderhandelen', zei hij.

Norder heeft dit Spies ook geadviseerd, maar dit werd voor kennisgeving aangenomen. "Er is duidelijk voor gekozen: los het binnen de sector op en veel succes." De corporatiesector moest bloeden. "Ik vond het doodzonde."