Vroeg werk Vermeer geveild voor 7,8 miljoen euro

Het schilderij Sint Praxedis dat wordt toegeschreven aan Johannes Vermeer is in Londen geveild voor 6,2 miljoen pond (7,8 miljoen euro). Volgens veilinghuis Christie's gaat het om het vroegste werk van de Nederlandse kunstenaar en is het een van de twee Vermeers in particuliere handen.

De grote vraag is of Sint Praxedis een echte Vermeer is. Onderzoekers van het Rijksmuseum en de Vrije Universiteit van Amsterdam leverden onlangs bewijs dat de Hollandse meester het doek schilderde, omdat het loodwit dat de schilder gebruikte van dezelfde samenstelling is als dat van Vermeers werk Diana en haar Nimfen.

Het werk werd geschat op een waarde tussen de zes en acht miljoen pond. Wie het werk heeft gekocht, is niet bekendgemaakt. De heilige Praxedis, een vrouw die vroegchristelijke martelen zou hebben verpleegd, staat centraal op het doek. Vermeer schilderde het werk in 1655 op 23-jarige leeftijd, toen hij net tot het katholicisme was bekeerd. Hij liet zich inspireren door de Italiaanse schilder Felice Ficherelli.

De veiling van oude meesters en Britse schilderijen in Londen leverde in totaal 56,5 miljoen euro op. Hoogtepunt van de avond was de veiling van een meesterwerk van Francesco Guardi voor 12,4 miljoen euro. Voor een stilleven van Willem Claeszoon Heda werd ruim zes miljoen euro betaald, een record voor de Nederlandse schilder.