Pink Floyd brengt nieuw album uit

Wat je al niet met wat restjes kan doen! David Gilmour en Nick Mason, de twee overgebleven leden van de psychedelische band Pink Floyd, hebben wat leftovers bij elkaar geharkt, het geheel geroerbakt en daaruit is een gloednieuw album geboren: The Endless River. Fans en liefhebbers van goede muziek hebben hier slechts twintig jaar op hoeven te wachten.

Na The Division Bell uit 1994 was het muisstil rond het gezelschap. Roger Waters wilde al een tijdje niet meer lief meespelen met zijn vriendjes en rond de andere drie rommelde het ook al eventjes. Bovendien overleed toetsenist Richard Wright in 2008, zodat er nog maar twee poppetjes overbleven. Zanger Syd Barret was al in een vroegtijdig stadium de band uitgeschopt wegens zijn creativiteit met geestverruimende middelen, die hem behalve geniaal, ook stapelgek en onhandelbaar maakten.

Het is misschien wel wat kort door de bocht om het nieuwe album 'de restjes van The Division Bell' te noemen. In de periode dat de heren The Division Bell opnamen werkte men namelijk ook aan een ander project, waarbij de muzikanten zich meer hebben gericht op een genre dat we tegenwoordig 'ambient' zouden noemen. Trommelaar Nick Mason wist tien jaar geleden al in zijn boek te melden dat The Big Spliff, zoals het album had moeten gaan heten, veel lijkt op de muziek van de ambient-technoband The Orb. Het album kwam echter nooit uit, het boek wel.

Gelukkig dook Gilmour afgelopen jaar opnieuw de studio in. Met allerlei gastartiesten werd het eerder opgenomen materiaal gebruikt en werd er bovendien zang aan toegevoegd. Een handige zet van de twee om daar een paar zangers en zangeressen voor te vragen: Gilmour zelf is daar namelijk niet zo goed in. Het oorspronkelijke materiaal van The Big Spliff was zuiver instrumentaal. Volgens enkele ingewijden is de muziek van het album de 'zwanenzang van Richard Wright'. Vrienden mochten hem trouwens Rick noemen.

De titel van het album verwijst naar het nummer High Hopes, dat ook op The Division Bell te vinden is. We moeten nog even wachten tot we zelf een oordeel kunnen geven: het album komt pas in oktober uit.