Drie jaar voor mishandeling ernstig zieke ex

Een 46-jarige man moet drie jaar de cel in omdat hij zijn ernstig zieke ex-vriendin langdurig heeft mishandeld en haar medicijnen en zorg heeft onthouden. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam maandag bepaald. De straf is fors lager dan de acht jaar gevangenisstraf die het Openbaar Ministerie had geëist.

Dat komt vooral omdat de rechters de man hebben vrijgesproken van poging tot doodslag, iets waarvoor de officier van justitie hem wel wilde vervolgen. Volgens de rechtbank was daar echter onvoldoende bewijs voor.

Wel is de man veroordeeld voor bedreiging, mishandeling en het onthouden van medische zorg. De vrouw, die lijdt aan tbc en hiv, is door haar ex-vriend langdurig mishandeld, zowel geestelijk als lichamelijk. Zo zou de man het slachtoffer met een tafel hebben geslagen en een voorwerp tegen haar hoofd hebben gegooid.

De rechtbank stelde dat de 46-jarige met zijn handelswijze de gezondheid van de vrouw heeft benadeeld. "Hij heeft haar medische zorg en medicijnen onthouden, op een moment in haar leven dat zij ernstig ziek en verzwakt was. Dat is een zeer ernstig strafbaar feit met mogelijk grote gevolgen voor het slachtoffer."

Bovendien heeft de vrouw door de traumatische ervaringen psychische klachten opgelopen die 'mogelijk blijvend van aard zijn en langdurige behandeling noodzakelijk maken', stelden de rechters. Daarnaast heeft de man zijn ex bedreigd waardoor zij 'angstgevoelens en gevoelens van onveiligheid' heeft gekregen.

De rechtbank heeft echter 'sterke' aanwijzingen dat de verdachte lijdt aan een 'psychiatrische aandoening met psychotisch toestandsbeeld en wanen' en kwam mede daardoor tot een lagere straf.