Inspectieresultaten lunchrooms openbaar

Honderden inspectieresultaten van horecabedrijven zijn sinds maandag openbaar. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een app ontwikkeld waarin de beoordelingen van ruim 1600 lunchrooms staan.

Consumenten die het programma hebben kunnen direct op hun mobiele telefoon zien welke broodjeszaken in de buurt positief scoren op onder andere hygiëne. Doel is om binnen een jaar ook andere horecabedrijven in beeld te brengen, zoals bijvoorbeeld shoarma, döner- en kebabzaken. De NVWA wil over een aantal jaar alle inspectieresultaten van de 45 duizend horecabedrijven delen.

In de app wordt gewerkt met drie verschillende beoordelingen: groen, oranje of rood. Als een ondernemer groen scoort, dan gaat de keuken veilig om met voedsel en is de hygiëne en ongediertepreventie in orde. Bij oranje zijn er tekortkomingen gesignaleerd en rood staat voor verscherpt toezicht.

Geen enkele broodjeszaak heeft een rode beoordeling. Wel hebben er 32 een oranje kleur. 711 lunchrooms hebben nog geen beoordeling omdat hier het afgelopen jaar geen inspectie is geweest.