[F1] Uitslag Grand Prix van Groot-Brittannië

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Groot-Brittannië op zijn naam geschreven. De Brit startte als zesde, maar kon na een sterke race zegevieren, voor Valtteri Bottas en Daniel Ricciardo. Kampioenschapsleider Nico Rosberg viel uit en heeft nu nog maar vier punten voorsprong op Hamilton.

Nico Rosberg begon vanaf poleposition op een vandaag droog Silverstone. De Duitser had een goede start en greep de leiding voor de McLarens van Jenson Button en Kevin Magnussen. Daarachter sloot Lewis Hamilton aan, terwijl de als tweede gestarte Sebastian Vettel terugviel naar plaats vijf. Voor Kimi Räikkönen was de race na een paar honderd meter al voorbij nadat hij met de Ferrari controle verloor op het Wellington Straight. Coureurs probeerden de Fin te ontwijken nadat hij de baan weer opstuiterde, maar Massa slaagde hier niet in en ook Kobayashi moest door het gras. Een rode vlag was het gevolg, omdat de vangrail gerepareerd moest worden.

Uit de beelden bleek dat Räikkönen wijd werd gedwongen en een klein heuveltje raakte. Hierdoor verloor hij de controle over zijn auto. Bij de crash liet een van de wielen van de Ferrari los en raakte de Marussia van Chilton die vooral met de schrik vrij leek te komen. Van de coureurs die er nog wel bij zijn maakte Valtteri Bottas de grootste sprong. De Fin reed na één ronde negende. Sergio Perez viel juist ver terug doordat hij door een Toro Rosso buiten de baan was gedwongen en zo bijna achteraan aan moest sluiten.

Na bijna een uur reparatietijd ging de race achter de safety weer van start. Rosberg mocht het veld op gang brengen en sloeg meteen een gat met Button. De Brit werd al snel ingehaald door Hamilton die even daarvoor Magnussen al had gepakt. Iets daarachter klom ook Bottas snel naar de zesde plaats na goede inhaalacties op Kvyat, Ricciardo en Hülkenberg. Ook Alonso was bezig met een opmars, want hij wisselde zijn dertiende stek in voor een tiende. Alonso was nog niet klaar, want ook Kvyat, Ricciardo en Hülkenberg moesten er al snel aan geloven, waardoor de Ferrari na enkele zeer goede inhaalacties zevende lag.

Gutierrez werd na tien ronden de derde uitvaller van de dag nadat in een gevecht achter de als twaalfde liggende Bianchi tegen de Lotus van Maldonado knalde. De Sauber-coureur verloor hierbij een deel van zijn voorvleugel en liep een lekke rechter voorband op. Hij strandde uiteindelijk in de grindbak, terwijl Maldonado door een ongeplande vliegles enkele plaatsen verloor. Alonso kreeg ondertussen een vijf seconden stop-and-go omdat hij bij de originele start de race buiten zijn toegewezen startplaats aanving en hier voordeel van had. Deze straf kon hij bij een normale pitsstop uitvoeren.

Vooraan bouwde Rosberg een voorsprong van drie seconden op Hamilton op, terwijl ver achter dit duo Bottas na het verschalken van de McLarens en de stop van Vettel derde lag. Rosberg pitte na achttien ronden voor de eerste maal, terwijl Hamilton een stuk langer buiten bleef. Ook andere coureurs wilden slechts één stop maken. Het legde ze geen windeieren, want de strategie bleek sneller te zijn dan tweemaal pitten.

Hamilton greep na 29 van de 52 ronden de leiding nadat Rosberg te maken kreeg met versnellingsbakproblemen en op moest geven. Na de eerste serie stops leidde Hamilton, voor Vettel, Bottas, Ricciardo, Button, Alonso, Magnussen, Kvyat, Hülkenberg en Vergne. Bottas had op zijn nieuwe sloffen geen enkele moeite om Vettel te passeren. De Duitser maakte zijn tweede stop en kwam vlak voor Alonso naar buiten die de Duitser via een geweldige actie passeerde. In het vervolg was er om plaats vijf een fantastisch gevecht tussen de twee wereldkampioenen. Vijf ronden voor het einde pakte Vettel de vijfde stek nadat een foutje Alonso hem een halve ronde later de das om deed.

Na 52 ronden werd Hamilton als eerste afgevlagd voor Bottas en Ricciardo. Button werd vierde, voor Vettel, Alonso, Magnussen, Hülkenberg, Kvyat en Vergne.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 2:26:52.094
2 Valtteri Bottas Williams +30.135
3 Daniel Ricciardo Red Bull +46.495
4 Jenson Button McLaren +47.390
5 Sebastian Vettel Red Bull +53.864
6 Fernando Alonso Ferrari +59.946
7 Kevin Magnussen McLaren +1:02.563
8 Nico Hulkenberg Force India +1:28.692
9 Daniil Kvyat Toro Rosso +1:29.340
10 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +1 ronde
11 Sergio Perez Force India +1 ronde
12 Romain Grosjean Lotus +1 ronde
13 Adrian Sutil Sauber +1 ronde
14 Jules Bianchi Marussia +1 ronde
15 Kamui Kobayashi Caterham +2 ronden
16 Max Chilton Marussia +2 ronden
DNF Pastor Maldonado Lotus +3 ronden
DNF Nico Rosberg Mercedes +32 ronden
DNF Marcus Ericsson Caterham +41 ronden
DNF Esteban Gutierrez Sauber +43 ronden
DNF Felipe Massa Williams +51 ronden
DNF Kimi Räikkönen Ferrari +52 ronden


Coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Nico Rosberg Mercedes 165
2 Lewis Hamilton Mercedes 161
3 Daniel Ricciardo Red Bull 98
4 Fernando Alonso Ferrari 87
5 Valtteri Bottas Williams 73
6 Sebastian Vettel Red Bull 70
7 Nico Hulkenberg Force India 63
8 Jenson Button McLaren 55
9 Kevin Magnussen McLaren 35
10 Felipe Massa Williams 30
11 Sergio Perez Force India 28
12 Kimi Räikkönen Ferrari 19
13 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 9
14 Romain Grosjean Lotus 8
15 Daniil Kvyat Toro Rosso 6
16 Jules Bianchi Marussia 2
17 Adrian Sutil Sauber 0
18 Marcus Ericsson Caterham 0
19 Pastor Maldonado Lotus 0
20 Esteban Gutierrez Sauber 0
21 Max Chilton Marussia 0
22 Kamui Kobayashi Caterham 0


Constructeursstand

Pos Team Punten
1 Mercedes 326
2 Red Bull 168
3 Ferrari 106
4 Williams 103
5 Force India 91
6 McLaren 90
7 Toro Rosso 15
8 Lotus 8
9 Marussia 2
10 Sauber 0
11 Caterham 0