Max Verstappen volgt vader Jos op met Masters-zege

Max Verstappen heeft met overmacht de Zandvoort Masters of Formula 3 gewonnen. De zestienjarige Nederlander vertrok van poleposition en kwam geen moment serieus in gevaar. Met zijn prestatie treed Verstappen in de voetsporen van vader Jos, die in 1993 ook van poleposition vertrok en de race won.

Vlak voor de start trok er nog een regenbui over het Circuitpark Zandvoort, maar geen enkele coureur vond het nodig om voor regenbanden te kiezen. Verstappen kende een prima start en had na drie ronden al bijna vier seconden voorsprong op landgenoten Jules Szymkowiak en Steijn Schothorst. 

In de ronden daarna gebeurde er bijzonder weinig in de strijd om het podium. Verstappen kon de race rustig uitrijden en kwam met ruim vier seconden voorsprong op zijn twee landgenoten over de finish. Met zijn zestien jaar is Verstappen de jongste winnaar ooit van de Masters.

Er moet wel een kanttekening gemaakt worden bij de zege, want voor het eerst deden de meeste coureurs uit het sterke Europees kampioenschap niet mee. Normaal gesproken rijden coureurs mee uit de Europese, Britse en Duitse kampioenschappen, maar de twee nationale series hebben andere regels voor de auto's in 2014. In het Europees kampioenschap gooit Verstappen ook zeer hoge ogen, want hij won er al zeven races, waaronder de vorige zes achter elkaar.

Verstappen reed niet voor zijn vaste team Van Amersfoort Racing, maar kwam voor de gelegenheid uit voor het Duitse Motopark. Van de beste twintig uit het EK deden alleen de Nederlanders Verstappen, Szymkowiak en Dennis van de Laar mee in Zandvoort. Indy Dontje, afkomstig uit het Duits kampioenschap, werd vijfde.

Met zijn overwinning treed Verstappen junior in de voetsporen van niet alleen vader Jos, maar ook bekende (oud)-F1-coureurs als David Coulthard, Pedro Lamy, Takuma Sato, Valtteri Bottas en Nico Hülkenberg. Ook oud-wereldkampioen Lewis Hamilton was al eens de beste tijdens de Masters.