'Patiënt beheert digitaal dossier'

Patiënten moeten digitaal een eigen medisch dossier krijgen dat ze zelf kunnen beheren. Op deze manier wordt de patiënt zich bewuster van zijn gezondheid en kan hij beter worden geholpen. Dat stelt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in een vrijdag gepubliceerd rapport.

Als eerste stap moet het voor patiënten eenvoudiger worden hun medische gegevens in te zien. Met 'één druk op de knop' zouden ze hun dossier via een website moeten kunnen opvragen, aldus de RVZ.

Uiteindelijk moet er een persoonlijk gezondheidsdossier (PGD) komen dat patiënten zelf kunnen aanvullen of wijzigen. Het dossier bevat kopieën van medische dossiers en gegevens die de patiënt zelf toevoegt. Uit een enquête onder ruim tweeduizend mensen blijkt dat zestig procent voorstander is van een PGD, aldus de RVZ. De patiëntenfederatie NPCF pleitte vorig jaar al voor een soortgelijk systeem.

Eerdere pogingen om een elektronisch patiëntendossier op te starten liepen vast om privacyredenen. De RVZ pleit voor een 'patiëntgeheim', dat vergelijkbaar is met het beroepsgeheim van artsen en doktoren.

De RVZ wil dat dat het ministerie van Volksgezondheid het voortouw neemt bij het vormgeven van het patiëntendossier. "Met de decentralisatie van zorgtaken krijgen gemeenten de kans de informatievoorziening van begin af aan rondom de patiënt op te bouwen", aldus de RVZ.

Via de Vereniging Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) kunnen huisartsen of apothekers met het Landelijke Schakelpunt (LSP) al informatie over een patiënt online zetten, die andere zorgverleners vervolgens kunnen inzien. Dit is een ander systeem dan nu wordt voorgesteld, aldus een woordvoerder van de VZVZ. "De patiënt geeft toestemming om informatie van een huisarts of apotheker te delen. Hij of zij kan niets zelf toevoegen. In een persoonlijk dossier kan dat wel. Een PGD en een LSP bijten elkaar niet."

Met het persoonlijke dossier kan een patiënt zelf aangeven wat hij aan gegevens wil prijsgeven en welke informatie hij in het dossier wil toevoegen. Een zorgaanbieder kan met het PGD een compleet medisch overzicht van een patiënt inzien. Een persoonlijk dossier is daarom gunstig voor beide partijen, aldus de RVZ.