Taakstraf voor man Barbie

De man van Barbie heeft vrijdag een taakstraf van zestig uur opgelegd gekregen. Michael van der Plas, zoals de realityster heet, krijgt de straf voor zijn aandeel in het afleveren van zeventien kilo wietresten.

Het Openbaar Ministerie had tien maanden celstraf geëist voor wapenbezit en wiet- en harddrugshandel. De rechters achten alleen wiethandel bewezen. Van handel in harddrugs en het vervoeren van een automatisch vuurwapen is Van der Plas vrijgesproken.

De politie viel vorig jaar na een anonieme tip de bar van het stel in Scheveningen binnen. Van der Plas werd aangehouden op verdenking van het aanschaffen van een automatisch vuurwapen en handel in verdovende middelen. Hij zat toen drie dagen vast.

Volgens de rechtbank roept de bewering van Van der Plas dat hij niet wist dat er een wapen in zijn auto lag vragen op. Toch kon niet worden bewezen dat hij ervan op de hoogte was. Ook stelt de rechtbank 'ernstig te vermoeden' dat Van der Plas en zijn medeverdachten begin 2012 handelden in harddrugs. "Maar de rechtbank kan niet met zekerheid vaststellen dat het echt om harddrugs ging, vooral omdat er geen handel is onderschept."

De twee zijn bekend van hun realityseries op RTL 5. De recentste reeks heet Samantha & Michael: Doe Effe Paranormaal. Of de veroordeling gevolgen heeft voor de serie kon een woordvoerder van de zender vrijdagmiddag nog niet zeggen.