'VVD naait fietsenboeren'

Het besluit om de gunstige fiscale regeling voor de 'fiets van de zaak' te schrappen draait veel fietsenwinkels de nek om. De beslissing is bovendien volstrekt in tegenspraak met het voornemen om meer mensen aan het bewegen te krijgen. Daarover beklagen de Fietsersbond en de brancheorganisaties voor fietsenwinkels zich vrijdag.

Tot voor kort was twintig procent van de fietsverkoop gebaseerd op de gunstige fiscale regeling, stelt Bovag-voorzitter Bertho Eckhardt in een verklaring. Samen met de RAI en de Fietsersbond roept hij de Tweede Kamer dan ook op de plannen van staatssecretaris van Financiën Wiebes (VVD) te wijzigen.

Het voornemen van Wiebes is volgens de drie volstrekt in tegenspraak met de afspraak die is gemaakt met het ministerie van Infrastructuur en Milieu om het fietsverkeer van en naar werk binnen vijf jaar met vijf procent te laten stijgen. Naast het verminderen van files heeft dat volgens Hugo van der Steenhoven nog meer gunstige effecten. "Mensen die hun oude fiets inruilen voor een goede fiets, merken hoe lekker en snel het fietsen is en gebruiken hem ook voor andere doeleinden."

Wiebes wil de werkkostenregeling, waar de fietsen van de zaak onder vallen, versimpelen. Hierdoor kunnen alleen nog laptops, tablets, telefoons en gereedschap worden verstrekt door werkgevers, concluderen de drie organisaties.