Ook Nederlandse JSF's blijven aan de grond

Ook de twee Nederlandse straaljagers van het type F-35 Joint Strike Fighter gaan voorlopig niet meer de lucht in. De testtoestellen blijven uit 'voorzorg' aan de grond, zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie. Zij noemt dit een 'logische stap in deze fase van het proces'.

"De toestellen zijn nog niet volledig ontwikkeld, maar bevinden zich in de testfase", aldus de zegsvrouw. Ze vertelt dat de twee straaljagers al uit het reguliere programma waren gehaald. "De een stond al aan de grond wegens onderhoud en de ander omdat die een aanpassing krijgt naar aanleiding van de tests. Ze blijven nu dus wat langer staan."

Het Amerikaanse leger maakte vrijdag bekend alle F-35's voorlopig aan de grond te houden. Dit naar aanleiding van een brand in een toestel op een luchtmachtbasis in Florida. Er wordt onderzoek gedaan naar het incident. Wat de gevolgen zijn voor het testprogramma is nog niet duidelijk. Defensie wacht de inspectie van de Amerikanen af.

Het is niet de eerste keer dat het prijzige project averij oploopt. Vorig jaar werd de hele vloot ook al aan de grond gehouden toen bij een routinecontrole bleek dat bij een van de toestellen een turbineblad in de motor was gescheurd. Nederland schaft naar verwachting uiteindelijk 34 toestellen aan.