Kamer doet aangifte wegens lek ombudsman

De Tweede Kamer doet aangifte bij de Rijksrecherche wegens het lekken van vertrouwelijke informatie naar de media. Dat heeft het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, deze week besloten.

De aankondiging volgt op het besluit van vorige week om de Rijksrecherche onderzoek te laten doen naar het uitlekken van de kandidaten die hebben gesolliciteerd voor de functie van Nationale Ombudsman. Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks werd vorige week voor een maand geschorst in verband met het lekken van de namen.

Zij had vertrouwelijke stukken ingezien en daarover gesproken in de fractie. Dat had niet mogen gebeuren, waarop Voortman door fractieleider Bram van Ojik werd geschorst. Die stelt overigens dat niemand van zijn fractie naar de pers heeft gelekt.

Twee weken geleden werd bekend dat behalve vertrekkend ANWB-directeur Guido van Woerkom ook directeur Rob Mulder van de Vereniging Eigen Huis en voorzitter Adriana van Dooijeweerd van de Adviescommisie voor Vreemdelingenzaken hadden gesolliciteerd. De NOS meldde hun namen op basis van een anonieme bron. Toen kondigde Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg al aan de zaak tot op de bodem te willen uitzoeken.

Van Woerkom trok zich twee weken geleden alsnog terug als nieuwe ombudsman, na commotie over uitspraken over Marokkaanse taxichauffeurs en zijn vertrekpremie van de ANWB.