Huilende politicus internethit in Japan

Een filmpje van een grienende politicus is in Japan viral gegaan. Veel Japanners zijn boos of verbaasd over de reactie van de man, die beschuldigd wordt van dubieus declaratiegedrag.

Honderdduizenden zagen in de video hoe Ryutaro Nonomura, een 47-jarig lid van de assemblee in de prefectuur Hyogo, in tranen uitbarst. Hij slaakt onzinnige kreten en slaat met zijn handen op zijn bureau.

"Om Japan en de samenleving te veranderen", zegt hij met een brok in zijn keel, terwijl hij halverwege zijn zin stopt en soms zo hard huilt dat hij begint te schreeuwen, "riskeer ik mijn leven."

De krant Kobe Shimbun berichtte eerder deze week dat Nonoumura vorig jaar met publiek geld 106 keer een bezoek heeft gebracht aan warmwaterbronnen. De bezoekjes zijn toegestaan en geregistreerd bij het bestuur van de assemblee, maar de kosten bedroegen 3 miljoen yen, omgerekend ruim twintigduizend euro. Volksvertegenwoordigers krijgen in Hyogo vijfhonderdduizend yen per maand voor onkosten, maar dat geld moet wel gebruikt worden voor reiskosten, onderzoek en andere kosten die gemaakt worden om het werk uit te kunnen voeren. Nonomura ging er 195 dagen tussenuit.

In Japan zijn politici over het algemeen bescheiden. Uitspattingen worden afgekeurd in de conservatieve cultuur die een kalme, gereserveerde leefstijl voorstaat. Het gedrag van Nonomura wordt gezien als extreem en mogelijk zelfs een teken van ziekte.