WK vandaag - Zaterdag 5 juli

België en Nederland zullen vandaag proberen om de halve finale van het WK te bereiken. Nederland lukte dit al vier keer, de laatste keer was vier jaar terug in Zuid-Afrika. Voor België moeten we terug naar 1986 voor dit resultaat.

Tijd Thuis Uit Stad
18.00 Argentinië België Brsilia
22.00 Nederland Costa Rica Salvador

Argentinië - België

De laatste keer dat België en Argentinië tegen elkaar speelden was ook op dat WK in 1986, in de halve finale. Argentinië won uiteindelijk met 2-0 en werd de beste op het toernooi, terwijl België met een vierde plaats achter bleef. Dit was revanche op vier jaar ervoor, toen België in de groepsfase verraste door Argentinië met 1-0 te verslaan. Dit is ook meteen de enige overwinning die de Belgen ooit op Argentinië haalden. Beide ploegen steken nog niet in grootse vorm, hoewel de Belgen een uitstekende wedstrijd speelden tegen de Verenigde Staten. Bij de Argentijnen moet het voorlopig vooral van sterspeler Lionel Messi komen. De voetballer van FC Barcelona scoorde al vier maal en was ook belangrijk bij het doelpunt van Angél Di Maria tegen de Zwitsers in de achtste finale.

Nederland - Costa Rica

De allereerste wedstrijd tussen Nederland en Costa Rica zal de belangrijkste wedstrijd uit de geschiedenis van Costa Rica zijn. Zij haalden voor het eerst de kwartfinale door Griekenland te verslaan na strafschoppen, waarin zij uit leken te blinken. Ondanks dat Nederland na de gescoorde penalty van Klaas-Jan Huntelaar inmiddels op 9 gescoorde penalties op een WK staat (100%) lukte het niet in de penaltyreeks tegen Brazilië in 1998. Nederland is dus gewaarschuwd. De aanvoerder van Costa Rica is geen onbekende met het Nederlandse voetbal: Bryan Ruiz was misschien wel dé grote naam in het kampioensjaar van FC Twente en speelde het afgelopen halfjaar bij PSV.

Opmerkelijk

Nederland moet waakzaam zijn tijdens de komende WK-kwalificatiereeks. Ze bereikten tot nog toe zes keer de kwartfinale, in 1974, 1978, 1994, 1998, 2010 en 2014. Echter, na elke keer dat er op twee toernooien twee keer de kwartfinale werd gespeeld kon Nederland het toernooi erna toekijken. In 1982 verloor Nederland van België en Frankrijk in een poule met ook Ierland en Cyprus. In 2002 was het opnieuw raak: Portugal en Ierland werden eerste en tweede in een poule waar Nederland derde werd, waar Cyprus opnieuw ook deel van was. Danny Blind zal ongetwijfeld vrezen als Cyprus opnieuw geloot wordt.