Eerste blik op Superman in Batman v Superman

Zack Snyder en het team dat ons de komende jaren een shitload aan DC Comics-verfilmingen gaat brengen zijn druk bezig met de productie van het eerstvolgende deel in de reeks: Batman v Superman: Dawn of Justice. Opnames zijn momenteel bezig in Detroit voor het verhaal dat de verdere ontwikkeling van Clark Kent als Superman toont en Bruce Wayne als Batman introduceert in de continuïteit.

"Het is geen onprettige taak, dat kan ik je wel zeggen," meldt Snyder vanaf de set aan USA Today. De regisseur heeft voor de tweede maal Henry Cavill voor de camera als Kal-El en beiden zijn nu meer gewend aan de situatie dan ze waren bij Man of Steel. "We hebben hem samen gevormd en nu kunnen we er een beetje mee spelen," geeft Snyder aan. "Hoe meer ik met Henry bezig ben, hoe meer hij Superman voor me wordt."

Henry Cavill als Superman in Batman v Superman: Dawn of Justice
Henry Cavill als Superman in Batman v Superman: Dawn of Justice

Tijdens de productie van Man of Steel had Snyder niet echt het idee dat hij snel zou toekomen aan het verfilmen van Batman; wellicht zou hij ooit eens een keer een verfilming kunnen maken van Frank Millers klassieker The Dark Knight Returns, waarin Batman een door de overheid ingehuurde Superman verslaat. Het vervolg op Man of Steel en de DC-plannen van Warner Bros. brachten de detective echter al snel in beeld. Snyder meldt dat hij door de recente Dark Knight-trilogie niet direct stond te springen om Batman meteen alweer te verfilmen, "maar tegelijk voelde het ook wel heel natuurlijk om hem op dit punt in het verhaal in te brengen." Volgens Snyder heeft de bekendheid van de 75-jarige held ertoe bijgedragen dat Batman niet geïntroduceerd hoeft te worden in deze film, en kan gewoon een wat oudere Dark Knight worden getoond. "Plus, het is leuk om een oude, knorrige Batman anderen in elkaar te zien slaan."

De regisseur kan nog niet echt toelichten wat de relatie tussen de twee helden gaat zijn, "maar het voldoet om te zeggen dat er een 'v' tussen hun namen staat," legt Snyder uit. Het is een 'v' en geen 'vs', volgens hem, "om te voorkomen dat het echt een 'versus' wordt tussen de twee." Het blijft dus nog gissen naar in hoeverre er een conflict ontstaat tussen Bruce en Clark, die uiteindelijk de beste vrienden zouden worden als de lijn in de comics wordt gevolgd.

Er zijn nog maar een paar scènes met Affleck en Cavill samen opgenomen, maar Snyder ziet de historische significantie er wel van in. "Het is nog niet eerder gedaan, en dat is wel cool." Over de anticipatie van de fans is Snyder een beetje verbaasd, maar hij snapt het enthousiasme wel: "Je kunt lullen wat je wilt over andere superheldenfilms, maar dit is wel Batman en Superman, laten we wel wezen. Ik weet niet hoe je dat kunt overtreffen."

Batman v Superman: Dawn of Justice verschijnt in mei 2016 in de bioscoop. Verwacht wordt dat over drie weken, op Comic-Con International, de eerste teaser wordt getoond.