Amsterdam moet vergunning Sintintocht herzien

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan moet de vergunning voor de Sinterklaasintocht van vorig jaar opnieuw bekijken. Volgens de bestuursrechter leidt Zwarte Piet inderdaad tot een negatieve stereotypering van de zwarte mens. De burgemeester heeft bij het verstrekken van de vergunning niet alle belangen afgewogen, zo oordeelde de rechter donderdag.

De uitspraak volgt in een bodemprocedure die tegenstanders van Zwarte Piet hadden aangespannen. Ze vinden de geschminkte knecht van de goedheiligman racistisch en vinden dat hij het slavernijverleden benadrukt. Ze wilden vorig jaar november al in een kort geding de intocht tegenhouden, maar de voorzieningenrechter wees dat verzoek toen af.

Bij het besluit baseert de rechter zich op een recente uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens en een onderzoek van de gemeente Amsterdam. Daaruit bleek dat veel zwarte Amsterdammers zich gediscrimineerd voelen door Zwarte Piet en dat veel mensen het zich kunnen voorstellen.

Volgens de bestuursrechter maakt de intocht met daarin een belangrijke rol voor Zwarte Piet een inbreuk op het privéleven van zwarte mensen. Dat had de burgemeester moeten meewegen toen hij de vergunning verstrekte. Van der Laan moet zijn besluit binnen 6 weken herzien.