Nederlandse provider sleept GCHQ voor rechter

De Nederlandse internetprovider Greenhost heeft woensdag samen met zes andere internetbedrijven de Britse inlichtingendienst GCHQ voor de rechter gesleept. Volgens de internetbedrijven gebruikt GCHQ kwaadaardige software om in te breken op hun computernetwerken. De bedrijven eisen nu dat GCHQ direct een einde maakt aan deze werkwijze.

De aanklacht is ingediend bij het Investigatory Powers Tribunal (IPT) in Londen dat zich buigt over klachten tegen overheidsorganisaties en -diensten. De meeste hoorzittingen van het tribunaal hebben achter gesloten deuren plaats. In de aanklacht stellen de internetbedrijven dat GCHQ de Computer Misuse Act uit 1990 heeft overtreden en bovendien het recht op privcay, dat is opgenomen in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, met voeten heeft getreden.

Rechtenorganisatie Privacy International steunt de internetbedrijven. "Deze wijdverbreide aanvallen op providers en collectieven ondermijnen het vertrouwen dat we hebben in het internet en vormt een bedreiging voor het krachtigste middel voor democratie en de vrijheid van meningsuiting", aldus Eric King van Privacy International.

Cedric Knight van de Britse provider GreenNet vreest dat de infrastructuur van zijn bedrijf mogelijk gebruikt is om gegevens over klanten te verzamelen. De organisatie werkt vooral voor liefdadigheidsinstellingen en ngo's. "Onze manier van werken wordt bedreigd door deze illegale en ingrijpende massasurveillance", aldus Knight.

"Wij beheren de fundamentele infrastructuur voor journalisten en activisten die werken in de zwaarst mogelijke omstandigheden. Hun levens en die van hun medestanders zijn afhankelijk van een robuust en betrouwbaar functionerend communicatienetwerk", aldus Sacha van Geffen, directeur van Greenhost. "Ongeautoriseerde infiltraties van ons netwerk beschouwen wij als crimineel en moet onmiddellijk stoppen."