Netanyahu: tieners wreken, Hamas opjagen

Israël zal Hamas in de Gazastrook zo ver opjagen als nodig is. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dinsdagavond gezegd, schrijft de krant Haaretz. Het bloed van de drie tieners wier lijken maandag zijn gevonden moet gewroken worden, aldus de premier.

Netanyahu sprak de dreigende woorden dinsdag even voor aanvang van een vergadering met zijn veiligheidskabinet. Dat kwam dinsdagavond opnieuw bijeen om zich te buigen over een antwoord op de ontvoering van en moord op drie Israëlische jongeren op de Westelijke Jordaanoever.

Het drietal, dat maandag werd gevonden in een veld even ten noorden van Hebron, werd dinsdagmiddag begraven. Tienduizenden mensen woonden de plechtigheid in Modiin, in Midden-Israël, bij. Netanyahu en president Shimon Peres spraken een grafrede uit. Herdenkingsdiensten elders in het land hadden eerder op de dag al honderden rouwenden getrokken.

De regering is er nog niet uit hoe zij op de dood van de tieners moet reageren. Minister van defensie Moshe Yaalon zou hebben voorgesteld op de Westoever een nieuwe nederzetting te bouwen ter nagedachtenis aan het drietal. Zijn collega Naftali Bennett ziet volgens Haaretz meer in de invoering van de doodstraf voor Palestijnse strijders en een grootscheepse aanval op de Gazastrook, waar Hamas de lakens uitdeelt. Ook zou de regering de deportatie van Hamas-kopstukken van de Westoever naar Gaza overwegen.

Israël houdt Hamas verantwoordelijk voor de ontvoering van en moord op de drie jongeren.