[1/8 finale] Uitslag Argentinië - Zwitserland

Argentinië heeft zich met pijn en moeite geplaatst voor de kwartfinale op het WK voetbal. Door een goal in de 118e minuut wist de ploeg in de verlenging met 1-0 van Zwitserland te winnen. Di Maria was de matchwinner voor de Argentijnen.

De Argentijnen namen het initiatief vanaf het eerste fluitsignaal, maar werden gestuit door de stugge Zwitsers. De Europeanen hadden veel overtredingen nodig, maar wisten hun verdediging gesloten te houden. Het duurde daarom ook tot een half uur voordat de eerste grote kans te noteren was. Die was zelfs voor Zwitserland, die na een goede actie van uitblinker Shaqiri de bal bij Xhaka zag belandden. Zijn uithaal eindigde echter tegen de vuisten van doelman Romero.

Shaqiri stond vlak voor rust ook aan de basis voor misschien de grootste kans van de eerste helft. Na een mooie actie stuurde hij Drmić weg, die in plaats van vol uit te halen een lobje probeerde over doelman Romero. De Zwitser kwam er snel achter waarom hij bij 1. FC Nürnberg speelt, want de bal belandde in de handen van de oud-AZ doelman. Argentinië bleef ook wel dreigend, maar verder dan een schot van Higuain kwamen ze niet.

De Zwitserse uitblinker Shaqiri (l) in actie met Mascherano. (PRO SHOTS/Action Images)

Eens te meer bleek dat de Argentijnen toch erg afhankelijk zijn van een goede Messi. Na rust had de speler eindelijk even wat ruimte en kwam na zijn versnelling de bal bij Rojo. Zijn schot, waar een vreemde curve aan zat, werd met moeite gekeerd door doelman Benaglio. De Zwitser had even later ook een goede redding op een kopbal van Higuain, die goed bediend werd door Rojo.

De krachten leken na driekwart wedstrijd weg te vloeien bij de Zwitsers, die steeds meer op eigen helft werden teruggedwongen. Een kwartier voor tijd leidde dat tot een grote kans voor Messi, die recht op Benaglio schoot. In de rebound kon de bal maar net tot corner verwerkt worden. Daarna bleven de Argentijnen de aanval zoeken om een verlenging te voorkomen, maar buiten een mooie actie van Messi wisten de Zuid-Amerikanen geen kans meer te creëren en dus gingen we voor de vierde keer dit WK een verlenging in.

Messi (R) stond aan de basis van enkele kansen. (PRO SHOTS/Action Images)

Het begin van de verlenging was weer voor de Argentijnen, maar langzamerhand kregen de Zwitsers meer grip op het spel en ging zelfs weer de aanval zoeken. Ondanks dat het spel flink op en neer golfde duurde het lang voor er een eerste kans was. Die kwam op naam van de Argentijn Di Maria, die van afstand op de vuisten van Benaglio schoot.

De wedstrijd leek op penalty's uit te draaien, maar dat was buiten Messi en Di Maria gerekend. De twee beste spelers van de Argentijnen beslisten in de 118e minuut het duel. Messi veroverde de bal op de middenlijn en stoomde op naar de zestien meter. Hij speelde af op Di Maria, die de bal in de verre hoek schoot en Argentinië daarmee in de kwartfinale leek te schieten.

De Zwitsers kregen echter nog een ongelooflijk grote kans op de gelijkmaker. Invaller Dzemaili kopte een voorzet op de paal en die bal caramboleerde via hemzelf net naast. Een vrije trap van Shaqiri in de laatste seconde van de blessuretijd kwam vervolgens in de muur terecht, waarna er door scheidsrechter Erikssen werd afgefloten en Argentinië alsnog naar de kwartfinales ging. Daarin zal het de winnaar treffen van het duel tussen België en de Verenigde Staten.