'Drieduizend jihadi's in Europa'

Europa telt inmiddels drieduizend jihadgangers. Uit Nederland zijn ongeveer 130 jihadisten vertrokken, van wie er ruim dertig zijn teruggekeerd. De strijd tegen de jihadistische beweging moet daarom worden opgevoerd, schrijft minister voor Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maandag aan de Tweede Kamer.

De recente aanslagen in het Joods Museum in Brussel en de opmars van terreurorganisatie ISIS in Irak laten volgen Opstelten zien hoe concreet de dreiging tegen het Westen en binnen Europa is. De bewindsman noemt het 'onacceptabel' dat Nederlanders deelnemen aan de gewelddadige strijd in Syrië en Irak.

'Alle beschikbare middelen' worden aangewend om te voorkomen dat Nederlandse jihadi's afreizen. Ook wordt op Europees niveau overlegd over een goede informatie-uitwisseling over de drieduizend Europese jihadi's.

Ook in Nederland wordt actie ondernomen. Inmiddels zijn de uitkeringen van alle vertrokken jihadi's stopgezet en is van dertig mensen hun paspoort gesignaleerd. Van meerdere minderjarigen is voorkomen dat zij vertrokken.