'Banken financieren legbatterijen buiten Europa'

Nederlandse banken financieren omstreden legbatterijen in de Verenigde Staten, China en Brazilië. Met name Rabobank en ING investeren miljarden euro's in de kippenkooien die in Europa verboden zijn omdat ze dierenleed veroorzaken. Dat zegt dierenorganisatie Wakker Dier in een maandag gepubliceerd rapport.

Rabobank zou onder meer investeren in het Thaise CPF, dat in China jaarlijks drie miljoen hennen produceert op een oppervlakte van zo'n vierhonderd vierkante centimeter per kip. In Europa moet een kip minstens dubbel zo veel ruimte krijgen. Legbatterijen zijn er sinds twee jaar verboden.

De financieringen zijn legaal, omdat in landen als Brazilië en China geen regels voor dierenwelzijn zijn vastgesteld, maar banken schenden met de investeringen wel de eigen ethische regels, stelt Wakker Dier in zijn rapport over de financiering legbatterijen en megastallen.

"De banken stellen geen concrete eisen aan de huisvesting van dieren buiten Europa", licht een woordvoerder toe. "Spaarders moeten dit weten en banken moeten hun beleid volgen. We zijn geschokt dat een klein land zo'n grote rol speelt in de vleesindustrie."

Rabobank investeerde de afgelopen drie jaar in totaal 4,2 miljard euro in bedrijven in Brazilië en China en is daarmee volgens Wakker Dier koploper in de financiering van de vee- en vleesverwerkende industrie. ING staat op plek negen, met een investeringstotaal van 1,4 miljard euro en ABN AMRO heeft 225 miljoen verstrekt aan de industrie buiten Europa. Wereldwijd hebben banken ruim 54 miljard euro verstrekt aan de veesector, aldus de dierenorganisatie.

Wakker Dier is ook bezorgd over de financiering van megastallen. Het Braziliaanse bedrijf BRF heeft met Nederlands geld een complex gebouwd waarin dagelijks een half miljoen kuikens en tienduizend biggen worden geproduceerd. Dat is volgens de dierenorganisatie een derde van de totale Nederlandse behoefte aan kippen en een zesde van die van varkens. Aan de grootte van de stallen is in Europa geen maximum gebonden, maar volgens Wakker Dier is in Nederland al 'discussie over de bouw van grote stallen bij dertigduizend varkens'.

Twee jaar geleden meldde Wakker Dier ook al dat de overheid megastallen in het buitenland financierde. Zo kreeg een varkensboer in Nederland ruim zeven ton om een stal in Bosnië te bouwen.