[MotoGP] Uitslag Grand Prix van Nederland

Marc Márquez heeft op het circuit van Assen ook de achtste race van het MotoGP-seizoen gewonnen. De Spanjaard was tijdens de TT ondanks een wat stroef begin duidelijk de sterkste. Het is voor het eerst sinds 1971 dat iemand de eerste acht races van het seizoen wint. Destijds voerde Giacomo Agostini dat kunststukje uit.

Valentino Rossi begon de race vanuit de pits, doordat hij direct na de opwarmronde naar binnen kwam om met regenbanden te starten. Márquez pakte de leiding in de eerste bocht, maar Andrea Dovizioso haalde hem al snel in en ging naar de leiding. Dat kon de Italiaan niet lang volhouden, want Márquez pakte hem snel terug. Daarachter ging het gevecht om de derde plek tussen polesitter Aleix Espargaró en Dani Pedrosa.

Na zeven ronden kwamen veel rijders naar binnen om toch andere banden te gaan, waaronder Márquez en Dovizioso. Hiroshi Aoyama ging hierdoor verrassend aan de leiding, maar de Japanner moest nog naar binnen en viel weer snel terug. Direct na zijn stop maakte Márquez een fout: Hij schoot rechtdoor waardoor Dovizioso hem kon passeren en een voorsprong van vier seconden op kon bouwen.

Na twaalf ronden leek er toch weer regen aan te komen boven het circuit van Assen, maar dat bleef beperkt tot wat druppels. Enkele ronden later had Márquez de aansluiting bij Dovizioso gevonden en twee rondjes verder ging hij de Italiaan relatief simpel voorbij. Ondertussen waren het daarachter nog steeds Aleix Espargaró en Pedrosa die voor de derde plek aan het vechten waren.

Met negen ronden te rijden passeerde Pedrosa zijn concurrent, die vervolgens geen serieuze aanval meer in kon zetten. Vanaf dat moment waren de voorste posities in de race beslist. Márquez had een ruime voorsprong op Dovizioso opgebouwd, terwijl Pedrosa het gat naar de Italiaan niet snel genoeg kon dichten, maar wel derde werd.

Uiteraard staat Márquez in de titelstrijd nog altijd op een score van 100%. Hij wordt op grote afstand gevolgd door Pedrosa en Rossi, die in Assen als vijfde over de streep kwam. Dovizioso klom een plekje en staat nu vierde, voor Lorenzo die zwaar tegenviel tijdens de TT. Aleix Espargaró staat op de zesde positie.