[Moto3] Uitslag Grand Prix van Nederland

Álex Márquez heeft op het TT-circuit van Assen de Grand Prix van Nederland in de Moto3 gewonnen. De Spanjaard was evenals twee weken eerder in Barcelona oppermachtig. De Nederlander Jasper Iwema haalde met een wildcard knap de twaalfde plek, goed voor WK-punten.

Bij de start hield polesitter Jack Miller zijn leiding vast, terwijl hij Márquez en Niklas Ajo in zijn kielzog kreeg. Aan het eind van de eerste ronde schoot Romano Fenati, nummer twee in de titelstrijd, rechtdoor in de GT-bocht, waardoor hij terugviel naar de 31e plek. Aan het eind van het rechte stuk ging het echter fout voor kampioenschapsleider Miller. De Australiër maakte een foutje en ging onderuit, waardoor zijn race voorbij was.

Márquez kon hierdoor de leiding overnemen en na drie rondjes had hij al een gat ten opzichte van teamgenoot Álex Rins. Deze had op zijn beurt weer een voorsprong op een groep van tien man, die aan het vechten waren voor plek drie. In deze groep wisselde de leiding regelmatig, onder meer Karel Hanika, Efrén Vázquez en Miguel Oliveira hadden de derde plek in handen.

Na acht ronden ging Ajo hard onderuit, maar hij kon zelf weer opstaan. Halverwege de 22 ronden wist Rins de aansluiting te vinden bij teamgenoot Márquez en ging hij zijn Honda-metgezel zelfs voorbij. De Portugees Oliveira had zich inmiddels losgereden van de grote groep en lag, weliswaar op flinke achterstand, op plek drie. Nog in dezelfde ronde pakte Márquez de leiding weer terug van Rins en werd de rangorde hersteld.

Met negen ronden te rijden was Fenati weer teruggekeerd aan het front, hij zat in de zeer grote groep die vochten voor de vierde plek. Een rondje later ging het echter opnieuw fout, en dit keer was het toch gedaan met de kansen van de Italiaan, die uiteindelijk achttiende werd.

Op het moment dat er nog zeven ronden op het bord stonden was Rins de aansluiting met leider Márquez kwijt, terwijl Oliveira achter hem dichterbij kwam. De Portugees sloot een ronde later aan en ging er simpel voorbij. Márquez kon niet meer bedreigd worden en greep de zege, maar Rins wist in de laatste bocht toch nog de tweede plek te pakken. Achter Oliveira ging Alexis Masbou er uiteindelijk met plek vier vandoor.

Jasper Iwema was gestart vanaf de zeventiende plek en wilde als wildcardrijder dolgraag de punten in. Lang was hij aan het vechten voor de twaalfde plek, maar aan het eind leek hij iets terug te vallen. Toch had hij het geluk aan zijn zijde, want in de allerlaatste bocht van de race gingen liefst drie man in zijn groep onderuit. Hij slalomde er tussendoor en pakte de twaalfde plaats. Bryan Schouten liep op plek zestien een WK-punt mis, Scott Deroue werd twintigste, drie plaatsen voor wildcardrijder Thomas van Leeuwen.

In het kampioenschap is de strijd zeer spannend. Miller haalde geen punten maar blijft wel aan de leiding. Hij houdt zijn voorsprong van zeven punten op Fenati vast, omdat de Italiaan ook nul punten scoorde. Márquez komt door zijn zege echter ook op zeven punten van Miller, terwijl Rins en Vázquez op slechts tien en vijftien punten van de Australiër staan. Een overwinning is goed voor 25 punten.