VNO wil lagere belasting middeninkomens

Hans de Boer, vanaf maandag de nieuwe voorzitter van werkgeversorganisatie VNO NCW, wil dat de belastingen voor middeninkomens worden verlaagd. Ook wil hij meer investeringen in de bouw van woningen. Dat zegt hij in een interview met de NOS.

"De belastingen in Nederland zijn veel te hoog", aldus de opvolger van Bernard Wientjes tegen de omroep. De woningmarkt moet volgens hem in beweging worden gebracht door mensen die een nieuwbouwwoning kopen financieel te ondersteunen. Zij moeten van de overheid een premie krijgen van zo'n 25 duizend euro. Dat aanbod moet volgens De Boer twee jaar gelden.

Hij stelt dat de economie een positieve impuls nodig heeft en wil zeventigduizend banen per jaar creëren. "Dat is nodig, omdat we niet zo blij moeten zijn met de kleine groei die we nu hebben. Dat is echt te weinig, we hebben 2 tot 3 procent groei per jaar nodig om niet kopje onder te gaan."

De Boer reageert ook op de ophef die de afgelopen week ontstond rond Wientjes. Hij zou betrokken zijn bij een prijskartel. "Wientjes is nooit veroordeeld, maar nu komt dat typische Nederlandse spreekwoord tot leven: waar rook is, is vuur. Dat spreekwoord zou verboden moeten worden, het is oneerlijk en werpt ten onrechte een smet op het afscheid van een man die veel heeft betekend voor ons land", zegt de kersverse voorzitter tegen de NOS.

Ook de Volkskrant heeft met De Boer gesproken. Tegen de krant zegt hij dat de sanering van de sociale werkplaatsen moet worden verzacht. Hij vindt dat er 'ruimschoots' beschermde werkplekken moeten blijven. "Ik weet uit de praktijk hoe verwarrend veranderingen voor mensen met een handicap kunnen zijn. Die moet je grote veranderingen niet aandoen", zegt hij.

Het kabinet sluit op 1 januari de toegang tot de sociale werkplaatsen. Een deel van de werknemers moet elders aan de slag. Het kabinet heeft daarover vorig jaar met VNO afspraken over gemaakt. In het bedrijfsleven moeten honderdduizend werknemers met een beperking aan de slag kunnen en bij de overheid 25 duizend. De Boer stelt dat zijn voorganger Wientjes daar slecht over heeft onderhandeld. "Zelf zou ik nooit zijn gezwicht voor de chantage van het kabinet."