Cameron: EU hervormen moeilijker

Het wordt voortaan moeilijker om hervormingen in de Europese Unie door te voeren. Dat heeft de Britse premier David Cameron gezegd nadat de regeringsleiders van de Europese Unie vrijdag hadden besloten Jean-Claude Juncker voor te dragen als voorzitter van de Europese Commissie.

"Ik weet zeker dat ik het beste deed voor het Verenigd Koninkrijk en voor Europa", zei Cameron over zijn felle verzet tegen de kandidatuur van Juncker. "Het is makkelijker om mee te gaan met de rest en voor een eenvoudig compromis te kiezen. Maar soms is het nodig dat iemand in Brussel hardop nee zegt."

Camerons doel blijft hetzelfde: Britse nationale belangen verdedigen, inzetten op hervormingen van de EU en die in een referendum voorleggen aan de Britse kiezer als hij herkozen wordt. "Dat is moeilijker geworden, maar niet onmogelijk", meent hij.

"Dit is de uitkomst, we zullen nu met hem moeten werken", zei Cameron over de verkiezing van Juncker. De premier put hoop uit de strategische agenda voor de nieuwe commissie die de regeringsleiders overeenkwamen, waarin de beleidslijnen voor de komende vijf jaar zijn vastgelegd.

Ook is hij aangenaam verrast dat de lidstaten de wijze waarop Junckers benoeming tot stand kwam nader willen bekijken. "Verscheidene regeringsleiders kozen voor Juncker, maar zijn tegen de manier waarop dat is gebeurd", aldus Cameron. "Het werd een proces dat een eigen momentum kreeg. Het leek wel alsof men op een lopende band was geraakt waar men niet meer van af kon."