Juncker wordt nieuwe voorzitter Europese Commissie

De voormalige Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker is vrijdag op een Europese top in Brussel voorgedragen als voorzitter van de Europese Commissie. Dat heeft EU-president Herman van Rompuy bekendgemaakt.

Juncker wordt de opvolger van José Manuel Barroso, die het voorzitterschap tien jaar bekleedde. Barroso's termijn loopt op 31 oktober af. De Britse premier David Cameron heeft zich met hand en tand verzet tegen de 59-jarige Juncker, maar zoals verwacht heeft hij de voordracht niet tegen kunnen houden. Verder stemde alleen Hongarije tegen Juncker; de overige 26 lidstaten stemden voor.

Het Europees Parlement moet de benoeming bekrachtigen, maar dit zal naar verwachting een formaliteit zijn, omdat Juncker door het parlement naar voren is geschoven.

De conservatieve Europese Volkspartij (EVP), die Juncker had uitverkoren als kandidaat-voorzitter van de Commissie, werd vorige maand de grootste bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Juncker claimde daarom de post, en kreeg steun van het parlement.

De regeringsleiders, die in het verleden onderling konden uitmaken wie de baan kreeg, zagen zich voor het blok gesteld. Volgens het Verdrag van Lissabon moeten de regeringsleiders bij de voordracht van een kandidaat rekening houden met de verkiezingsuitslag.

Nadat de Duitse bondskanselier Angela Merkel haar aanvankelijke scepsis over Juncker liet varen, volgde ook premier Mark Rutte (VVD). Hij sprak zich woensdag in de Tweede Kamer uit vóór Juncker. De Luxemburger is volgens hem 'in staat uitvoering te geven aan belangrijke Nederlandse wensen'. Daarbij gaat het erom dat de EU zich gaat richten op een aantal prioriteiten, en zich niet meer bemoeit met allerlei 'dingetjes'.

Alleen Cameron bleef zich verzetten tegen Juncker, omdat hij symbool staat voor het Europa waar Londen vanaf wil. Juncker draait al decennia mee in het Europese circuit: hij was van 1995 tot eind vorig jaar premier van Luxemburg en daarnaast jarenlang voorzitter van de Eurogroep.

Junckers termijn loopt tot 2020. Daarna kan hij nog voor een tweede termijn van vijf jaar gaan. Dat lukte sinds de oprichting van de Europese Unie slechts twee voorzitters: Jacques Delors en Barroso.

Op 16 juli wordt er een extra Europese top gehouden om de overige topbanen in de Europese Unie te verdelen. Daarbij is ook Juncker aanwezig.