PvdA-senator: proef met gereguleerde wietteelt

De Eerste Kamerfractie van de PvdA wil niet meewerken aan het strenge softdrugsbeleid van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Volgens senator Guusje ter Horst moet het softdrugsbeleid op de schop. Ze wil binnen een half jaar een proef met gereguleerde en gecertificeerde wietteelt, meldt het actualiteitenprogramma Nieuwsuur donderdagavond.

Ter Horst stelt dat de teelt van softdrugs niet meer in de hand is te houden. Onder- en bovenwereld zijn nauw verweven en de nieuwe wet zal dat niet verbeteren, zegt ze tegen Nieuwsuur. Opstelten wil het treffen van voorbereidingen om wiet te telen strafbaar stellen. Dit betekent ook een verbod op growshops. Zijn wetsvoorstel wordt na de zomer in de Eerste Kamer besproken, maar of het de eindstreep haalt, is de vraag.

Ter Horst wil een ander wetsvoorstel indienen dat de situatie in haar ogen wel verbetert. Ze wil de minister oproepen binnen een half jaar een regio aan te wijzen waar een proef kan plaatsvinden met gereguleerde en gecertificeerde hennepteelt. Alle teelt die daarbuiten valt, zou dan keihard worden aangepakt.

Ook burgemeesters van het CDA en de VVD hebben twijfels over de aanpak van de minister. Burgemeester van Maastricht Onno Hoes (VVD) heeft zijn standpunt over legalisering bijgesteld. "We moeten reguleren, reguleren, reguleren. Dan kunnen we de vraag goed organiseren en de criminaliteit hard aanpakken", zegt hij tegen Nieuwsuur.

Afgelopen januari ondertekenden 35 gemeenten in Utrecht een manifest dat pleit voor regulering van de teelt van softdrugs. Opstelten liet destijds weten niets te zien in het manifest. Volgens hem staan internationale verdragen regulering niet toe. Bovendien vindt de minister regulering nutteloos, omdat criminele groepen zo'n tachtig procent van de illegale cannabis exporteren.