'NL is braaf jongetje in EU-klas'

EU-lidstaten luisteren slecht naar de adviezen van 'begrotingstsaar' Olli Rehn. De lidstaten zijn te traag met het invoeren de jaarlijkse, op elk land toegespitste economische aanbevelingen vanuit Brussel. Dat stelt het Europees Parlement donderdag na onderzoek. Nederland is iets sneller dan gemiddeld en voert bovendien het gros van de aanbevelingen braaf uit.

Van alle economische aanbevelingen van eurocommissaris Rehn uit 2011 en 2012 hebben de lidstaten gemiddeld achttien procent volledig doorgevoerd. Met 43 procent van de aanbevelingen is weinig tot niets gedaan. De aanbevelingen worden gedaan als de lidstaten hun begrotingen voor het volgende jaar hebben ingediend.

Veel lidstaten in gebreke als ze de toezeggingen die ze op Europees niveau deden in de praktijk moeten brengen, stellen de onderzoekers, zelfs als ze de aanbevelingen zelf hebben gesteund.

Frankrijk spant daarbij de kroon. Slechts drie procent van de aanbevelingen uit 2011 en 2012 is uitgevoerd. Met 48 procent is een beginnetje gemaakt, de rest ligt nog op de stapel.

Nederland is een van de bravere jongetjes van de klas. 26 procent van de aanbevelingen uit 2011 en 2012 zijn volledig geïmplementeerd. Alleen Spanje (35 procent), Denemarken (30 procent) en Letland (28 procent) doen het beter.

Met 48 procent van de aanbevelingen is Nederland nog bezig, terwijl het Europees gemiddelde op 39 staat. Een kwart is nog niet of nauwelijks opgepakt. In de hele Europese Unie is dat 43 procent.