'VVD-vakantieplan is flauwekul'

De PvdA ziet 'echt helemaal niets' in het pleidooi van coalitiepartner VVD om het vakantierecht voor bijstandsgerechtigden in te perken. "Echt flauwekul", reageert PvdA-Kamerlid John Kerstens.

"De meeste mensen die in de bijstand komen, hebben zich al een, twee of drie jaar suf gesolliciteerd", zegt Kerstens. "Ze krijgen voor de tweede keer te maken met een forse terugval in inkomen. Het slaat nergens op om te doen alsof ze dan allemaal meteen vier weken op vakantie gaan."

VVD-Kamerlid Sjoerd Potters zal donderdagmiddag tijdens een Kamerdebat voorstellen om bijstandsgerechtigden vakantierechten te laten opbouwen. Nu mogen ze meteen vier weken op vakantie, en dan zijn ze niet beschikbaar voor een eventuele baan, redeneert Potters. "Eerst een sollicitatiebrief, dan de bikini", stelt hij.

Net als de PvdA reageerden ook SP en GroenLinks afwijzend op het VVD-plan, evenals FNV-voorzitter Ton Heerts. Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) wilde voorafgaand aan het debat niet reageren op het voorstel van de VVD.