Satudarah-leden opgepakt voor schietpartij

Vier leden van motorclub Satudarah zijn donderdagochtend opgepakt voor een schietpartij in Groningen. Ook een 22-jarige man uit Appingedam is aangehouden, meldt de politie. Eerder werden in de zaak al een lid van Satudarah en twee leden van de supportclub van de motorclub gearresteerd.

Bij het schietincident eind mei op de Kruitlaan raakte een 25-jarige man uit Amsterdam gewond. Vlak ervoor vond een 'gewelddadige confrontatie' plaats tussen twee groepen.

Dezelfde avond werden drie mannen van 21 tot 28 jaar uit Appingedam - het lid van Satudarah en de twee leden van de supportclub - aangehouden. De drie zijn weer op vrije voeten, maar gelden nog wel als verdachten in de zaak. De Amsterdammer is ook aangehouden vanwege zijn betrokkenheid bij de gewelddadige confrontatie.

De vijf mannen die donderdagochtend werden aangehouden zijn 22 tot 36 jaar en komen uit de Groningse plaatsen Veendam, Farmsum, Groningen en Appingedam. Alle verdachten zijn vastgezet. In twee woningen van de verdachten zijn invallen gedaan. In een woning werd een boksbeugel en pepperspray gevonden.

De aanpak van criminele motorclubs heeft hoge prioriteit voor politie, gemeenten en Openbaar Ministerie. Van de bij de politie bekende leden van beruchte motorclubs als Satudarah, Hells Angels en No Surrender heeft tachtig procent een strafblad, bleek twee maanden geleden. In veel gevallen zijn de leden betrokken bij of veroordeeld voor misdrijven als drugs- en wapenhandel, afpersing en mishandeling.