'Openheid bij Belastingdienst heeft tijd nodig'

De Belastingdienst moet opener communiceren over de fouten die er worden gemaakt, bijvoorbeeld met de uitkering van toeslagen, maar dat heeft even tijd nodig. Die boodschap gaf staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de fiscus.

"Het was tot nu toe niet de policy om daar openbaar over te communiceren", zei Wiebes. Hij zei dat een cultuurverandering nodig is. Medewerkers van de Belastingdienst moeten niet worden 'gedemoniseerd' als ze een fout melden, maar dat moet juist worden gezien als goed gedrag. "Dat duurt even."

Ook herhaalde Wiebes zijn oproep dat de Tweede Kamer niet bij elk incident 'op de achterste benen' moet gaan staan. Bij een grote organisatie als de Belastingdienst worden nu eenmaal fouten gemaakt. Van belang is dat daarover helder wordt gecommuniceerd, in de eerste plaats naar de gedupeerden. Ook moet de fout worden gemeld op de website.

Wiebes vergeleek de fiscus met de NS, waar het onbestaanbaar zou zijn als verstoringen niet zouden worden gemeld. Overigens doet de Belastingdienst het nog niet zo slecht. Het foutenpercentage, daar 'dromen ze op het spoor van'.

De bewindsman moest dinsdag nog erkennen dat opnieuw fouten zijn gemaakt met de uitbetaling van de zorgtoeslag. Zo'n zeshonderd Nederlanders stonden ten onrechte nog als wanbetaler in het systeem, waardoor de Belastingdienst de toeslag naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) bleef overmaken. Wiebes beloofde dat de gedupeerden hun toeslag snel tegemoet kunnen zien.