[Groep G] Uitslag VS - Portugal

Portugal is nog niet uitgeschakeld. In het cruciale duel met de Verenigde Staten leken de Portugezen aan het korst eind te trekken, maar vlak voor tijd kwamen ze langszij: 2-2

Portugal had een bliksemstart in Manaus. Een blunder bij de Verenigde Staten leidde tot een snelle openingstreffer van de Portugezen. Centrale verdediger Cameron wilde een lage voorzet wegwerken, maar raakte de bal volledig verkeerd. Het leer kwam bij de tweede paal terecht, voor de voeten van Nani. Hoewel de vleugelspeler van Manchester United in het restant van het duel liet zien totaal niet wedstrijdfit te zijn, kon zelfs hij dit cadeautje uitpakken: 0-1.

De Verenigde Staten leek even te worden overlopen, maar vocht zich al snel terug in de wedstrijd. De Amerikanen waren brutaal en creeerden veel halve kansen. Grote mogelijkheden bleven echter uit tijdens de eerste helft, waarin door beide teams een hoog tempo gehanteerd werd. De Amerikanen oogden fitter, waardoor een gelijkmaker meer voor de hand lag. Na rust kreeg Bradley een uitgelezen kans om de Amerika langszij te brengen.

Vleugelverdediger Johnson, die al heel de wedstrijd de gehele rechterkant bestreek, haalde de achterlijn met de bal aan de voet. De rechtsback legde de bal net op tijd terug. Doelman Beto was door de vleugelverdediger uit zijn doel gelokt en Bradley had de bal op vijf meter van de doellijn voor het intikken. De middenvelder van 'Team USA' schoot, maar verdediger Ricardo Costa bracht redding. De ervaren verdediger stond precies op de juiste plek en redde Portugal.

'Als Bradley het niet doet, dan doe ik het maar', moet Jones gedacht hebben. De controleur legde de bal niet veel later vanaf de rand van het strafschopgebied in de rechteronderhoek. De knal was onhoudbaar voor doelman Beto. Het gebeurde een minuut na een enorme mispeer van Ronaldo, die de verwachtingen absoluut niet waar kon maken. Hij was tot dat moment één van de slechtste spelers op het veld.

Na de gelijkmaker zette Portugal alles op de overwinning, want aan een gelijkspel hadden ze weinig. Bondscoach Paulo Bento bracht een extra aanvaller binnen de lijnen. Het zorgde voor kansen, maar geen van de mogelijkheden was keeper Howard te machtig. Het Portugese offensief hield niet lang vol en uiteindelijk viel de bal aan de andere kant in het netje. Invaller Yedlin Yedlin zette de bal voor vanaf de rechterkant. Uit de kluts kwam de bal bij Zusi aan de linkerkant van het strafschopgebied. De middenvelder gaf de bal voor en bereikte Dempsey, die het leer met zijn borst tegen de touwen gleed: 2-1.

Een drama voor Portugal. Een slotoffensief van Portugal leek niets op te leveren. Uitschakeling was bijna definitief, maar toch kwam de gelijkmaker er nog. In de allerlaatste seconde werd een afgemeten voorzet van de dramatisch spelende Ronaldo tegen de touwen geschoten door invaller Varela. De buitenspeler houdt de Portugese droom in leven: 2-2.