[Groep D] Uitslag Italië - Costa Rica

Costa Rica heeft zich verrassend als vierde land weten te plaatsen voor de achtste finales van het WK voetbal. De Midden-Amerikanen wonnen met 1-0 van Italië en weet zich daardoor al zeker van de volgende ronde. Italië zal woensdag in een rechtstreeks gevecht met Uruguay moeten strijden om een plaats in die achtste finales.

Niemand gaf Costa Rica ook maar een enkele kans om de zware groep D door te komen. Want naast Uruguay en Italië zit ook Engeland nog eens in de groep. De Engelsen zijn echter na twee nederlagen al uitgeschakeld. Costa Rica versloeg afgelopen weekend al Uruguay en nam ook in het duel tegen Italië in het begin het initiatief.

De dreiging kwam vooral uit corners, waar vooral de Italiaanse keeper Buffon enige moeite mee had. De Italianen controleerden wel het duel, maar het duurde tot een half uur voordat zij een echte kans kregen. Wie anders dan Pirlo gaf een mooie pass op Balotelli, die echter zijn lob wel over de keeper, maar wel naast het doel zag gaan. Amper een minuut later kreeg de spits weer een kans, maar dit keer werd zijn schot gepareerd door doelman Navas.

Aan de andere kant kwam ook Costa Rica aan zijn eerste kans toe. Bolaños schoot, in het overigens snikhete Recife, van twintig meter, maar zag Buffon de bal uit de hoek halen. Even later was er opnieuw gevaar voor het Italiaanse doel. Eerst stompte Buffon de bal weg na een hoekschop. Daarna bracht Ruiz de bal weer in het strafschopgebied en kopte Duarte net over. Vlak voor rust werden de Latijns-Amerikanen eerst nog een penalty ontzegd, maar amper een minuut daarna was het alsnog raak. Een goede voorzet van Díaz werd door Ruiz via de lat binnengekopt.

Ruiz viert zijn doelpunt. (PRO SHOTS/Action Images)

Direct na rust voerde Italië de druk op, wat al snel een kans opleverde voor Darmian. Zijn schot belandde op de handen van Navas, die even later ook een vrije trap van Pirlo uit de hoek haalde. Daarna was het eigenlijk wel gedaan met het offensief van de viervoudig wereldkampioen, die geen bres wist te slaan in de Costa Ricaanse verdediging en geen schim leek van het team dat eerder nog won van Engeland.

Die Midden-Amerikanen namen zelf ook geen risico, aangezien ze zich bij winst zich kwalificeren voor de volgende ronde. Het kwam er sporadisch uit via een counter, maar echte kansen wist Costa Rica niet te creeëren. Dat lukte de fantasieloze Italianen ook niet meer, waardoor Costa Rica zich voor het eerst sinds 1990 voor de tweede ronde wisten te kwalificeren. Voor Italië wacht woensdag weer een nieuwe kans, dan hebben ze aan een gelijkspel tegen Uruguay genoeg om alsnog door te gaan.

Balotelli kwam er vooral na rust niet aan te pas. (PRO SHOTS/Action Images)