'Staatsbezoek goed voor imago Polen'

Het aanstaande staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Polen zal het imago van dat land goeddoen. Polen wordt nu vooral geassocieerd met bouwvakkers en andere arbeiders, maar het land heeft meer te bieden. Dat zegt de Poolse ambassadeur in Nederland, Jan Borkowski, in een interview met Novum Nieuws.

De koning en koningin bezoeken Polen dinsdag en woensdag. Het is het eerste staatsbezoek van Willem-Alexander als koning. Voor Polen is het van grote betekenis dat de keuze op dat land is gevallen, zegt Borkowski. "Dat is voor ons een grote eer en een belangrijk blijk van waardering."

De ambassadeur wijst op de jubilea die zijn land dit jaar viert. Polen wierp 25 jaar geleden het communistische juk af. Vijftien jaar geleden trad het land toe tot de NAVO en tien jaar geleden werd het lid van de Europese Unie. Ook is er tijdens het staatsbezoek aandacht voor de bevrijding van Europa van het nazisme, die zeventig jaar geleden begon.

De laatste jaren heeft het imago van Polen in Nederland veel te lijden gehad onder alle aandacht voor de problemen met Poolse arbeiders, erkent Borkowski. Dieptepunt was het 'Polenmeldpunt' dat PVV-leider Geert Wilders ruim twee jaar geleden in het leven riep. "Maar dat is misschien wel begrijpelijk, voor een land met een gebrek aan economische groei. Mensen zijn bang hun baan te verliezen, en zoeken een zondebok."

Borkowski hoopt dat dankzij het staatsbezoek ook andere kanten van Polen naar voren komen. "Nederland en Polen hebben sterke economische banden, maar dat wordt in Nederland nauwelijks opgemerkt. Het is gemakkelijk om te zeggen dat handel met China, India of Brazilië belangrijk is, maar Polen is veel dichterbij en de handel is veel omvangrijker. We zijn niet exotisch, maar wel een aantrekkelijke partner." Donderdag bleek uit CBS-cijfers dat Nederland vorig jaar voor 9,2 miljard euro exporteerde naar Polen.

Economie is een centraal thema tijdens het staatsbezoek. In het kielzog van de koning reizen enkele tientallen bedrijven naar Polen voor een handelsmissie. Voor Nederlandse bedrijven zijn er veel kansen in Polen, zegt Borkowski. "Polen heeft een economische groei van twee keer het Europese gemiddelde, een thuismarkt van 39 miljoen mensen en een zeer gemotiveerde bevolking."

Tijdens het staatsbezoek wordt ook stilgestaan bij de rol van Poolse militairen bij de bevrijding van Nederland, met name van Breda. Polen zelf belandde vervolgens achter het IJzeren Gordijn, en de bijdrage van de Poolse soldaten aan de bevrijding van West-Europa werd uit de geschiedenisboeken geschrapt, zegt Borkowski. "Maar via mondelinge overlevering bleef het verhaal levend, en dat was een belangrijke inspiratiebron tijdens de communistische overheersing: Polen hadden met succes gevochten voor vrijheid."