OM steekt stokje voor Hells Angel-pand Kerkrade

Het pand dat de Hells Angels willen kopen in het centrum van Kerkrade komt voorlopig niet in handen van de motorclub. Het Openbaar Ministerie geeft geen toestemming voor de levering omdat op het pand conservatoir beslag rust. Dat laat het OM donderdag weten na overleg met politie en gemeente naar aanleiding van geruchten over het oude Navarro-pand op de Markt 53.

Het conservatoir beslag houdt in dat de opbrengst van de verkoop in bezit komt van het OM in verband met de zaak-Landlord, een groot onderzoek naar fraude en witwassen bij vastgoedtransacties rondom de eigenaar van het pand Joep J.

De gemeente wil ook niet dat de Hells Angels het pand kopen. "Dergelijke ontwikkelingen leveren onveiligheidsgevoelens op bij inwoners en ondernemers", zegt burgemeester Jos Som (CDA) in een verklaring. "Dat zien we niet alleen in Kerkrade, maar ook in andere gemeenten die te maken hebben (gehad) met Outlaw Motor Gangs. Voor mij is intimiderend en crimineel gedrag niet aanvaardbaar en ik wil dat mijn inwoners zich veilig voelen in onze stad."

Als de Hells Angels toch activiteiten ontplooien in het pand, dan treedt de gemeente 'strikt handhavend' op. "U begrijpt dat ik, gezien de onveiligheidsgevoelens van mensen, met extra aandacht volg wat er gebeurt in en rondom het pand. En als er zaken gebeuren die niet passen binnen wet- en regelgeving, zal de gemeente direct optreden."

Som voelt zich gesteund door de 32 andere burgemeesters in Limburg die het probleem van de zogenoemde Outlaw Motor Gangs samen aanpakken. "En ik voel me gesterkt door de gouverneur en de minister van Veiligheid en Justitie die ik deze week uitgebreid over deze kwestie heb gesproken", aldus de burgemeester.

De gemeente liet woensdag weten dat leden van de Hells Angels het pand inderdaad hebben bezichtigd, maar dat over een verkoop officieel nog niets bekend is. Kerkrade plaatste eerder deze maand extra camera's op de Markt omdat café-eigenaren door Hells Angels waren geïntimideerd.

Joep J., de verkoper van het pand, wordt verdacht van vastgoedfraude. Hij zei woensdag een mondelinge overeenkomst met de motorclub te hebben bereikt over de verkoop van het pand voor 750 duizend euro. De Hells Angels hebben de sleutel al gekregen, zei hij tegen L1.