Gevechten tussen Israëlisch leger en Palestijnen

Israëlische militairen zijn donderdag bij een arrestatie slaags geraakt met Palestijnse burgers. Het was het meest gewelddadige incident sinds het Israëlische leger vorige week een grootschalige zoekactie in de Westelijke Jordaanoever op touw zette. Bij de operatie zijn al meer dan 280 Palestijnen gearresteerd, onder wie tweehonderd Hamas-leden.

Toen de Israëlische krijgsmacht de stad Jenin binnentrok, gingen zo'n driehonderd boze Palestijnen de straat op. Sommige van hen openden het vuur op de militairen, terwijl anderen explosieven en stenen naar de militairen smeten. Het leger schoot terug en arresteerde dertig mensen. Enkele Palestijnen werden met lichte verwondingen naar het ziekenhuis afgevoerd.

Drie Israëlische jongeren, onder wie een 16-jarige Amerikaan, werden vorige week donderdag waarschijnlijk meegenomen toen ze van school naar huis aan het liften waren. Israël heeft Hamas ervan beschuldigd de tieners te hebben ontvoerd. Het leger heeft al meer dan honderd locaties doorzocht, waaronder gebouwen die door Hamas worden gebruikt. Hamas heeft de kidnappings geprezen, maar geen verantwoordelijkheid hiervoor opgeëist.