Eis: boete voor illegale opslag Moerdijk

Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM) moet vijfhonderdduizend euro boete, waarvan tweehonderdduizend euro voorwaardelijk, betalen voor de opslag van miljoenen liters illegale stoffen buiten het bedrijventerrein. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag geëist voor de rechtbank in Rotterdam.

Tegen de directeur van het bedrijf eiste de officier van justitie bovendien een werkstraf van tweehonderd uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden. Volgens het OM hebben het bedrijf en de directeur begin 2010 'welbewust en weloverwogen' bijna 4,5 miljoen liter gevaarlijke afvalstoffen aan boord van twee binnenschepen geladen.

De schepen dienden als tijdelijke opslag, omdat de opslagcapaciteit voor gevaarlijke stoffen op het bedrijventerrein vol was. De binnenvaartschepen werden vervolgens enkele weken met hun gevaarlijke lading aan kades in de omgeving van Rotterdam aangemeerd. "Met alle risico's van dien", stelde de officier.

Uit onderzoek is gebleken dat ATM valse documenten heeft opgemaakt om de illegale opslag te verhullen. Volgens de papieren zouden de stoffen worden getransporteerd. De officier laakte de houding van het bedrijf en de directeur. "Men zou beter moeten weten. Het handelen van ATM is ten kostte gegaan van de veiligheid van werknemers en mens en milieu in de omgeving van het bedrijf."

Het is niet de eerste keer dat het industrieterrein van Moerdijk negatief in de publiciteit komt. Bij Shell Moerdijk ontplofte twee weken geleden een reactor waarna vijftigduizend liter ethylbenzeen in brand vloog. De klap was in de wijde omtrek te voelen en het enorme vuur was van ver te zien.

In januari 2011 verwoeste een brand chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk. Bij het bestrijden van het vuur lekte veel vervuild bluswater weg. Om verontreiniging te voorkomen werden onder meer twee afschermingen en een waterzuiveringsinstallatie geplaatst. De rekening daarvoor ging naar Chemie-Pack.