D66 wil nieuw besluit over verbreding A27

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) moet het besluit over de verbreding van de A27 bij Amelisweerd herzien. Dat zal D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven woensdag bepleiten tijdens een debat in de Tweede Kamer over infrastructuur. Aanleiding is een kritisch rapport van het Centraal Planbureau (CPB).

Het CPB adviseerde om de verbreding van de ringweg rond Utrecht uit te stellen. Het project rendeert namelijk pas als de fileproblematiek rond de domstad 'aanzienlijk verergert'. Ook suggereerden de rekenmeesters dat de weg bij Amelisweerd überhaupt niet hoeft te worden verbreed naar twee keer zeven rijstroken, wat ten koste zou gaan van een strook natuur.

"De minister staat op het punt honderden miljoenen euro's over de balk te gooien voor een project dat niets doet tegen files", stelt Van Veldhoven, die spreekt van 'stevige conclusies' van het CPB. "Omwonenden, de natuur en de schatkist zijn beter af met uitstel van deze plannen."

Volgens D66 heeft Utrecht er meer baat bij als de Noordelijke Randweg wordt aangepakt. "Ik roep de minister op te kiezen voor echte oplossingen", aldus Van Veldhoven.