Dijsselbloem legt bal salarissen ABN bij Kamer

De Tweede Kamer moet bepalen of ze kan leven met de salarisverhoging van twintig procent bij ABN AMRO. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) woensdag gezegd.

"Ik heb net een nieuwe wet ingediend die met de Kamer zal worden besproken, en dan zal de Kamer aangeven of ze dit een goede en passende vertaling vindt", zei Dijsselbloem in de wandelgangen van de Tweede Kamer. "Dat er enige compensatie in het vaste salaris zou plaatsvinden was te verwachten."

Dijsselbloem wil de bonussen bij banken verlagen tot maximaal twintig procent van het vaste salaris. In reactie op dat plan geeft ABN Amro, dat in staatshanden is, zo'n honderd managers net onder de raad van bestuur een salarisverhoging van twintig procent, zo werd woensdag bekend. Volgens topman Gerrit Zalm is dat nodig om te voorkomen dat talent wordt weggekocht.

Dijsselbloem wijst erop dat het hem er vooral om gaat dat bankiers niet met hoge bonussen worden aangemoedigd onverantwoorde risico's te nemen. "De bonussen bij deze bank konden vroeger honderd procent zijn, dus we maken nog steeds veel winst."