Britten enthousiaster over EU

De Britten waren de laatste jaren nog nooit zo enthousiast over het EU-lidmaatschap van hun land als nu. Dat is opvallend, aangezien de eurosceptische partij UKIP een paar weken geleden de Europese verkiezingen won.

Uit de peiling van YouGov blijkt dat 44 procent van de Britten wil dat hun land lid blijft van de Europese Unie. 36 procent keert de EU liever de rug toe en 15 procent heeft geen mening. Het percentage voorstanders was sinds de start van de terugkerende peiling in september 2010 nog nooit zo hoog.

De Britse premier David Cameron heeft beloofd volgend jaar opnieuw te onderhandelen over het EU-lidmaatschap als hij wordt herkozen en er in 2017 een referendum over te organiseren.

Een potentiële kink in de kabel is evenwel de onenigheid tussen Cameron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel over wie de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie moet worden. Merkels fractie in het Europese parlement staat achter de ex-premier van Luxemburg, Jean-Claude Junker.

Cameron is echter bang dat hij de EU onder een federalist straks niet aan het Britse volk kan verkopen en wil een hervormer. Merkel heeft daar begrip voor en probeert de beslissing over de aanstelling dan ook voorlopig uit te stellen.

Britten nog nooit zo enthousiast over EU
Britten enthousiaster over EU (Foto: ANP)