Ontruiming kraakpand A'dam bijna klaar

De ontruiming van kraakpand De Valreep in Amsterdam-Oost is 'zo goed als afgerond'. Aan het begin van de avond waren nog twee mensen in het voormalige dierenasiel aanwezig die met hun armen in een vat met beton vastzitten.

In totaal zijn zestien mensen aangehouden, inclusief de twee die nog in het gebouw vastzitten. "Alles is rustig verlopen, er is geen actief verzet gepleegd", zegt algemeen commandant Leen Schaap dinsdag in een verklaring. "Wel hadden meerdere personen zich op en in het pand vastgeketend."

De ME was sinds 07.00 uur met de ontruiming van het gekraakte pand bezig. Daarbij werden ongeveer tien politiebusjes, agenten te paard en een helikopter ingezet. De ontruiming trok veel bekijks.

De rechter bepaalde eind mei dat het gebouw, dat al tweeënhalf jaar wordt gekraakt, mocht worden ontruimd. De eigenaar wil in het pand een grandcafé vestigen. Het omliggende terrein ligt al een tijd braak, maar een deel is al ontwikkeld. Er zijn woningen en het nieuwe winkelcentrum Oostpoort verrezen.