'GCHQ luistert massaal internetters af'

De Britse inlichtingendienst GCHQ luistert routinematig Britten af die gebruikmaken van Amerikaanse internetdiensten als Facebook, Twitter en Google. Dat staat in een getuigenverklaring van Charles Farr van het Office for Security and Counterterrorism die dinsdag werd gepubliceerd door rechtengroepen. Het afluisteren is toegestaan omdat de gegevens die via deze diensten worden verstuurd worden gezien als 'externe communicatie' en niet als 'interne communicatie', omdat de betreffende diensten in het buitenland zijn gevestigd.

Het Britse ministerie van binnenlandse zaken heeft bevestigd dat de getuigenverklaring echt is. De verklaring is opgesteld als antwoord op een rechtszaak die rechtengroepen hadden aangespannen om het afluisteren van internetters aan banden te leggen.

GCHQ heeft ruime bevoegdheden om buitenlandse communicatie te onderscheppen, maar om Britten in de gaten te kunnen houden moet een speciaal verzoek worden ingediend en moet het doelwit verdacht worden van een misdaad. In zijn getuigenverklaring zegt Farr dat sommige interne communicatie wordt onderschept op basis van de regels voor externe communicatie. De informatie die dan wordt verzameld mag volgens Farr echter alleen in bepaalde, strikte omstandigheden worden bekeken. Hij noemde dat een 'significant verschil'.

Burgerrechtenorganisaties noemen de regels te vaag en menen dat massasurveillance er door in de hand wordt gewerkt. "De veiligheidsdiensten menen dat ze recht hebben op het lezen, afluisteren en analyseren van al onze communicatie op Facebook, Google en andere Amerikaanse diensten", aldus James Welch, directeur van Liberty. "Als er ook maar enige twijfel was over de noodzaak onze afluisterwetten radicaal te hervormen, dan is die nu verdwenen."