Aantal bloeddonoren daalt door afgenomen vraag

Ziekenhuizen hebben dankzij verbeterde behandelmethoden steeds minder bloed nodig om patiënten te helpen. Hierdoor worden minder bloeddonoren opgeroepen en leidt de daling van het aantal geregistreerde donoren niet tot problemen. Dat zegt bloedbank Sanquin dinsdag. Toch is de daling volgens de organisatie onwenselijk.

In totaal zijn zo'n 370.000 mensen geregistreerd als bloeddonor. In 2000 konden ongeveer 625.000 mensen worden opgeroepen, in 2010 was dat teruggelopen naar zo'n vierhonderdduizend. Hoewel de dalende trend volgens de bloedbank 'onwenselijk is', blijft het aantal geregistreerde donoren hoger dan het aantal ingeschreven donoren die daadwerkelijk bloed geven.

Sanquin stuurde volgens het laatste jaarverslag in 2012 zo'n 47.000 eenheden bloed minder naar ziekenhuizen dan een jaar eerder. Dat is een daling van ongeveer zeven procent. Hoewel in 2011 nog een lichte stijging werd gemeten, is de daling de afgelopen jaren steeds sterker zichtbaar, aldus een woordvoerder van de organisatie. "We nemen bloed af op basis van de vraag van ziekenhuizen. Met minder vraag is er ook minder bloed dat moet worden gegeven."

Volgens Sanquin zijn ziekenhuizen zuiniger geworden in hun behandelingen. "Bloed dat tijdens de operatie bij de patiënt vrijkomt, wordt gezuiverd en opnieuw gebruikt", aldus de woordvoerder. "Ook wordt minder bloed verspild doordat de operatiemethoden verbeterd zijn." Bovendien zijn ziekenhuizen terughoudender geworden. "Een tweede bloedzak wordt niet altijd meer gegeven", aldus de woordvoerder.

De organisatie gaat dit jaar weer werven voor nieuwe donoren. "We werken toekomstgericht. Bloed van mensen die nu doneren is niet meteen morgen inzetbaar. Daarom gaan we wel weer actie voeren voor de toekomst. We willen zeker niet minder donoren", aldus de woordvoerder.