Rusland draait gaskraan Oekraïne dicht

Rusland gaat niet langer aardgas leveren aan Oekraïne omdat het land zich niet aan zijn betalingsverplichtingen heeft gehouden. Dat heeft woordvoerder van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom Sergej Koeprianov maandag gezegd. Daarnaast eist Rusland voortaan dat Oekraïne vooraf voor aardgas betaalt.

"Gazprom levert Oekraïne alleen nog het aardgas waarvoor betaald is", zei Koeprianov. "De hoeveelheid waarvoor is betaald, is nul."

Hij voegde hieraan toe dat de Russische gastoevoer naar Europa doorgaat en dat Kiev verplicht is ervoor te zorgen dat het aardgas ongehinderd wordt doorgevoerd. Gazprom waarschuwde de Europese Commissie wel dat 'de toevoer naar Europa mogelijk onderbroken' wordt als Oekraïne illegaal aardgas aftapt.

Maandag om 08.00 uur Nederlandse tijd verstreek een ultimatum om afspraken te bereiken over de levering en betaling van aardgas. Oekraïne moest anderhalf miljard euro ophoesten, maar kwam niet met het geld over de brug. Kiev bood aan de helft nu te betalen en de andere helft later, maar hiermee ging Moskou niet akkoord.

Rusland en Oekraïne ruziën al maanden over de prijs en levering van aardgas. Moskou eiste al eerder dat het buurland het gas vooraf afrekent, omdat het al vaker een betalingsachterstand zou hebben opgelopen en nog voor miljarden bij Gazprom in het krijt staat.

De regering in Kiev vindt daarentegen dat Rusland oneerlijke prijzen hanteert en zich schuldig maakt aan economische oorlogvoering. Kiev wil aanspraak blijven maken op de korting die Rusland de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj gunde.

Eurocommissaris Günther Oettinger bemiddelde afgelopen dagen tussen de twee kemphanen, maar dat lijkt nog niet te hebben gebaat. Desondanks zegt Oettinger 'niet pessimistisch' te zijn over de afloop van het conflict tussen de landen.