FOK!toen: Duran Duran - The Reflex

Vandaag keren we precies 30 jaar terug in de tijd. Het was namelijk op 16 juni 1984 dat de band Duran Duran met hun hit-single 'The Reflex' voor de tweede week op de koppositie van de Top 40 te vinden was. De voormalige Alarmschijf zou uiteindelijk tot 14 juli op die eerste plaats blijven staan en werd een week daarna door de mannen van Wham van die positie verstoten. Een mooie reden om eens terug te kijken naar de populaire new wave-band die vernoemd werd naar een personage uit de cult-klassieker Barbarella.

De Nederlandse single van The Reflex
De Nederlandse single van The Reflex

De vroege jaren
Duran Duran werd in 1978 in Birmingham opgericht door Nick Rhodes en John Taylor. John werkte in die tijd in de Rum Runner nachtclub in Birmingham als portier, waar Nick regelmatig als deejay aan het werk was. Samen met zanger Stephen Duffy en bassist Simon Colley was de eerste line-up van Duran Duran een feit. Inplaats van een drummer werkte de groep in die tijd nog met een drumcomputer. Colley verliet de band alweer snel en werd opgevolgd door Andy Taylor. Na nog een aantal gitaristen te hebben versleten verliet ook zanger Duffy begin 1979 de band en werd opgevolgd door Andy Wickett.

1979 was eveneens het jaar dat de groep werd uitgebreid met drummer Roger Taylor. John en Roger waren trouwens geen familie van elkaar. Met deze viermansbezetting wordt in september 1979 de eerste demo van Duran Duran opgenomen in Bob Lambs' Studio, de thuisstudio van UB40, met de tracks 'See Me, Repeat Me', 'Reincarnation', 'Girls On Film' en 'Working the Steel'. In april 1980 wordt de groep uitgebreid met alweer een Taylor. Gitarist Andy Taylor is wederom geen familie van de andere Taylor's in de band. Ook komen ze via een ex-vriendin op het spoor van zanger Simon Le Bon.

Rio

New Romantic
Aan het begin van de tachtiger jaren maakte Duran Duran deel uit van de new romantic-scene. New Romantic was een subgenre binnen de New Wave die zich afzette tegen de heersende punkscene. Andere bands die tot deze scene behoorden waren onder meer Adam and the Ants, Orchestral Manoeuvres in the Dark, Ultravox, Spandau Ballet en Visage. Veel van deze artiesten waren vooral populair in het clubcircuit van Londen.

Na nog een tweetal demo-tapes neemt de groep in november 1980 haar eerste single 'Planet Earth' op en gaat op toernee met Hazel O'Connor. Het is tijdens deze tour dat meerdere platenmaatschappijen hun interesse laten blijken voor de groep. Uiteindelijk zouden de mannen kiezen voor EMI. Met producer Colin Thurston neemt de groep in de Red Bus Studios in Londen haar eerste album op.

Rio op cassette

Faster Than Light
Het eerste album van Duran Duran is vooral in Groot-Brittannië een groot succes. Duran Duran was ook één van de eerste bands die haar eigen remixen maakten. Veel van deze remixen, die ook wel werden aangeduid met de term Night Version, verschenen als B-kanten van singles en maxi-singles. Vanaf het begin van de band was ook het imago van de band erg belangrijk geweest. Zo werden bandleden niet alleen op hun muzikale kunnen gekozen maar was het uiterlijk ook erg belangrijk.

De eerste single 'Planet Earth' eindigde op de 12e plaats in de Britse hitlijsten, gevolgd door de single 'Careless Memories' die tot de 37e plaats wist te klimmen. De grote landelijke doorbraak volgde met de 3e single 'Girls On Film'. Duran Duran scoorde hier hun eerste top 10 hit mee in hun thuisland. Bij het nummer zat dan ook een spannende videoclip met in modder worstelende vrouwen, kussengevechten en een stevige dosis erotiek, gemaakt door het duo Kevin Godley en Lol Creme (ex-10CC).

Rio

Rio
In het daaropvolgende jaar volgde de internationale doorbraak voor Duran Duran. Vooral met de single 'Save A Prayer' scoorde de band een top 20 hit in vele landen. Met 'Hungry Like The Wolf' maakte de groep ook een doorbraak in Amerika, waar de stijlistische videoclips van de groep regelmatig op de op dat moment nog jonge zender MTV te zien zijn.

Hungry Like the Wolf

De groep doet een toernee door Amerika en maakt daar taferelen mee die te vergelijken zijn met de Beatlemania uit de jaren zestig. In 1983 volgt de single Is There Something I Should Know, waarmee de groep de 24e plaats in de Nederlandse Top 40 haalt. Het liedje is afkomstig van het album Seven And The Ragged Tiger, dat commercieel gezien hun meest succesvolle album was.

Seven And The Ragged Tiger front

Seven And The Ragged Tiger
Na het grote succes van Rio hadden de mannen van Duran Duran zich teruggetrokken op een chalet in Zuid-Frankrijk, om daar te werken aan het volgende album. Tijdens deze sessies nam de groep een nummer op dat 'Seven and the Ragged Tiger' heette. Het nummer zou nooit volledig uitgebracht worden maar elementen van het liedje zouden terug te horen zijn in het nummer 'The Seventh Stranger' en het album kreeg de titel van de demo. Een beetje speurwerk op het wereldwijde web levert wel een demo van het liedje op, dat al jaren onder fans rondgaat.

In mei 1983 reist de groep naar George Martin's Air Studios op Montserrat om daar opnames te maken voor Seven and the Ragged Tiger. In augustus van dat jaar gaan de mannen naar Australië om daar in de 301 Studios het resterende materiaal voor de plaat op te nemen. Op 21 november 1983 zou het albums in de platenwinkels verschijnen en kwam in de Britse albumcharts op nummer 1 nieuw binnen. Het zou ook het enige nummer 1 album in hun thuisland blijven.

Duran Duran A

Na 'Union of the Snake' en 'New Moon on Monday' verscheen op 19 mei 1984 de single 'The Reflex'. Net als voorgaande twee singles was ook 'The Reflex' afkomstig van het album Seven and the Ragged Tiger, al was de single-versie stevig onder handen genomen door producer Nile Rodgers. De single stond in totaal 16 weken in de Nederlandse Top 40. Ook in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten haalde de single de 1e plaats in de hitlijsten.

Duran Duran B

Het album

Seven And The Ragged Tiger b

Kant A:
01 The Reflex 5:26
02 New Moon On Monday 4:15
03 (I'm Looking For) Cracks In The Pavement 3:38
04 I Take The Dice 3:15
05 Of Crime And Passion 3:48

Seven And The Ragged Tiger a

Kant B:
01 Union Of The Snake 4:19
02 Shadows On Your Side 3:59
03 Tiger Tiger 3:19
04 The Seventh Stranger 5:21