WK Vandaag - dinsdag 17 juni

Dag zes van het WK van 2014 in Brazilië is aangebroken. Vandaag komen de teams van Groep H in actie, waaronder België dat tegen Algerije speelt. Thuisland Brazilië speelt alweer zijn tweede duel; het ontvangt Mexico in speelstad Fortaleza. 

Tijd (NL) Poule Thuis Uit Stad
18.00 H België Algerije Belo Horizonte
21.00 A Brazilië Mexico Fortaleza
24.00 H Rusland Zuid-Korea Cuiaba

België - Algerije

België komt vandaag voor het eerst sinds het WK van 2002 weer in actie op een eindronde. De Belgen, die door velen als een gevaarlijke outsider worden gezien, komen in actie tegen Algerije dat ze in het verleden twee keer eerder troffen. In beide gevallen ging het om een oefenduel en die eindigden in 0-0 en een 3-1 zege voor de Belgen, die ook nu de favoriet zijn voor de zege. Voor de Belgen wordt het hun twaalfde WK-deelname, waarbij de vierde plaats in 1986 hun beste prestatie was. Algerije staat aan de start voor hun vierde WK voetbal. In de vorige drie keren dat de Afrikanen meededen was telkens de eerste ronde het eindpunt en werd bij de laatste twee edities geen overwinning geboekt. 

Eden Hazard, één van de sterkhouders van België, in actie tegen Zweden. (PRO SHOTS/Bildbryan)

Brazilië - Mexico

Het tweede duel voor beide landen op dit toernooi. Brazilië was in het openingsduel met 3-1 te sterk voor Kroatië, maar overtuigde geenzins. Mexico was ook de beste in hun duel en boekte een 1-0 zege op Kameroen, al had die score hoger uit moeten vallen na twee onterechte afgekeurde goals. Al met al zeker geen gelopen race voor de Goddelijke Kanaries, die in het verleden liefst 38 keer uitkwamen tegen Mexico. Daarvan werden 22 duels gewonnen en 10 verloren. De laatste ontmoeting was vorig jaar op de Confederations Cup, toen ze elkaar ook in de groepsfase troffen. Toen werd het 2-0 door goals van Neymar en Jo. Van de 12 ontmoetingen daarvoor werden er echter maar 3 gewonnen en liefst 7 verloren door de Brazilianen. 

Rusland - Zuid-Korea

Rusland en Zuid-Korea zijn de laatste twee ploegen die voor het eerst in actie komen op dit WK. Voor Rusland is het, net als voor België, hun eerste deelname sinds 2002 en hun derde deelname in totaal. Wat de Russen in ieder geval zeker weten is dat ze in 2018 weer meedoen, omdat ze als gastland daarvoor al geplaatst zijn. De Russen willen nu echter al presteren en zeker voor het eerst de tweede ronde halen op het WK. Zuid-Korea is al toe aan hun negende WK-deelname en wist in 2002 onder leiding van Guus Hiddink vierde te worden. Daarna is het echter niet meer zover gekomen in het toernooi. Ook nu wordt er niet veel van de selectie verwacht, dat vorig jaar nog met 2-1 verloor van Rusland in een vriendschappelijk duel.

Opmerkelijk

Mexico is het land met de meeste deelnames op het WK (14) zonder ooit de halve finale te bereiken. Daarnaast is het het land met de meeste verliespartijen ooit op WK's, 24. Hun speler Rafael Márquez is bezig aan zijn vierde WK als aanvoerder van zijn land, wat een record is.

Algerije heeft al vijf WK-wedstrijden op rij niet gescoord (2 in '86, 3 in 2010). Als ze tegen België niet scoren nemen ze het record alleen in handen, dat ze nu moeten delen met Bolivia.