WK Vandaag - maandag 16 juni

Op de vijfde dag van het WK voetbal worden er wedstrijden in Groep F en Groep G gespeeld. De topwedstrijd van deze dag is Duitsland - Portugal, maar ook Iran - Nigeria en Ghana - Verenigde Staten zouden leuke duels kunnen worden.

Tijd (NL) Poule Thuis Uit Stad
18.00 G Duitsland Portugal Salvador
21.00 F Iran Nigeria Curitiba
24.00 G Ghana Verenigde Staten Natal

Duitsland - Portugal

In het stadion waar Nederland vrijdag nog met 1-5 te sterk was voor Spanje (toch leuk om nog even te vermelden) staan vandaag Duitsland en Portugal tegenover elkaar. De laatste zes ontmoetingen tussen deze sterke teams werden steevast op een eindtoernooi gespeeld, waarbij Duitsland drie keer won en Portugal één keer. De laatste keer was twee jaar geleden op het EK toen Duitsland in de groepsfase met 1-0 won. De Duitsers wonnen op de afgelopen zes WK telkens hun eerste duel en lijken ook nu weer favoriet. Portugal rust vooral op de kwaliteiten van Christiano Ronaldo, die aan het eind van het seizoen wel last had van enkele blessures. Op het vorige WK viel de spits van Real Madrid wat tegen en hij zal nu ongetwijfeld op zoek zijn naar eerherstel.

Miroslav Klose, de topschutter van Duitsland (Pro Shots/Witters)

Iran - Nigeria

Iran en Nigeria troffen elkaar pas één keer eerder in de historie. In 1998 wonnen de Nigerianen met 1-0. De laatste WK's wil het echter niet echt vlotten bij de Afrikanen; hun laatste acht duels werden niet gewonnen.  Het duel tegen Iran, dat nog nooit de groepsfase wist te overleven, lijkt dé kans om weer eens te winnen. Iran deed in 2006 voor het laast mee en werd toen laatste in hun poule. Acht jaar daarvoor boekten ze hun enige zege ooit op het WK voetbal. Toen werd in Frankrijk met 2-1 gewonnen van de Verenigde Staten. In de kwalificatie werden ze dit keer eerste in hun groep, terwijl Nigeria alle moeite had met Ethiopië in de Afrikaanse play-offs. Het lijkt op voorhand dus een vrij open strijd te worden.

Ghana - Verenigde Staten

Ghana - Verenigde Staten is een duel die de laatste WK's wel vaker te zien is geweest. Zowel in 2006 als in 2010 troffen de twee landen elkaar. De VS heeft daaraan geen goede herinneriningen, aangezien beide duels met 2-1 werden verloren. Ook de twee duels die beide landen daarvoor tegen elkaar speelden werden gewonnen door de Afrikanen, die daarom wel de beste papieren lijken te hebben op winst. De Verenigde Staten beseffen zich echter ook dat een winstpartij nodig is om door te kunnen stoten uit deze groep en zullen, mede door de twee eerdere nederlagen, erop gebrand zijn dit duel te winnen.

Opmerkelijk

Voor Duitsland is het duel tegen Portugal alweer hun 100e op een WK, waarmee zij recordhouder zijn. Van de vorige 99 duels wonnen ze er 60, speelden er 19 gelijk (inclusief duels die na strafschoppen beslist werden) en verloren er 20. De Duitsers zijn na Brazilië en Italië het meest succesvolle land op het wereldkampioenschap. Ze werden drie keer wereldkampioen, vier keer tweede en pakten vier keer brons. Vanavond kan Miroslav Klose ook nog een record pakken. Als de Duitse spits één doelpunt maakt dan komt hij naast de Braziliaan Ronaldo te staan als topscorer op het WK. Hij staat op dit moment op veertien doelpunten op drie WK's.